nieuws

Forse eis voor afsteken 'Brielle-bom'

Briellebom.cropresize.tmp.JPG
Briellebom.cropresize.tmp.JPG
ROTTERDAM - Justitie heeft drie jaar cel geëist tegen een 26-jarige man uit Brielle die met oudjaar een vuurwerkbom had gemaakt. Het projectiel woog zo'n honderd kilo en had na ontploffing grote schade aangericht in de omgeving.
Tegen zijn 28-jarige broer Freek S. is twee jaar cel gevraagd. Hij zou betrokken zijn geweest bij het vervoeren en aansteken van de bom. Ook hun moeder stond terecht: tegen de 57-jarige vrouw is een werkstraf van 240 uur geëist. Zij zou foto's hebben genomen van het projectiel.

Duizenden sterretjes in een pijp

De hoofdverdachte Wouter S. had 5.000 sterretjes, salpeter en suiker in een metalen buis gestopt en dat aangestoken. Het leidde tot een enorme explosie. Brokstukken van de bom gingen dwars door een woning op 100 meter afstand en door een auto die 275 meter verwijderd was. Volgens justitie is het een wonder dat niemand gewond is geraakt en hadden er zelfs doden kunnen vallen.
De verdachten verklaarden dat het een familietraditie was om met oudjaar rookbommen te maken. Moeder en zoon Wouter hadden op YouTube een filmpje gezien, waarbij een nog spectaculairder resultaat werd bereikt bij het maken van de bommen. Daarbij werden niet alleen sterretjes en pvc-pijpen gebruikt maar ook kalisalpeter (bestanddeel van kunstmest) en suiker. "Dat leek me wel gaaf", aldus Wouter. "Deze bom veroorzaakte alleen heel veel rook".
Foto's bom waren gewist
Volgens de Briellenaar heeft hij vervolgens in zijn eentje een nieuwe bom gemaakt, dit keer van stalen buizen. Dit stuk vuurwerk van anderhalve meter lengte ging niet roken en ontplofte vrijwel direct. Zowel zijn moeder als zijn broer beweert dat zij hier niets vanaf wisten. Getuigen zeggen dat zij beide jongemannen bij de bom hebben gezien.
De moeder zou foto's hebben genomen. Toen de recherche haar fototoestel onderzocht, bleken drie foto's te zijn gewist. Daarop was de 'Brielle-bom' te zien. Wouter zegt dat hij de foto's heeft gewist. Justitie gelooft het verhaal niet, omdat het toestel al die tijd in handen van de moeder is geweest.
Een brokstuk van 11,5 kilo belandde bij een woning aan de Oever in Brielle. Het stuk verwrongen staal is door de ruit gegaan, daarna door een kast en een muur en heeft uiteindelijk de wc-pot beschadigd. De 79-jarige bewoonster lag al op bed en bleef ongedeerd. De vrouw heeft verklaard erg geschrokken te zijn, ook al omdat zij in de oorlog het bombardement heeft meegemaakt. Zij krijgt inmiddels professionele hulp omdat zij lange tijd niet meer over straat durfde.
Foto: officier van justitie Ernst Pols met het brokstuk van 11,5 kilogram