nieuws

Aboutaleb haalt hard uit naar ondernemers Stadhuisplein

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam heeft forse kritiek op de ondernemers op het Stadhuisplein, omdat ze naar de gemeente wijzen na het uit de hand gelopen voetbalfeest van zondag. Volgens hem willen ze 'wel de centen, maar niet de verantwoordelijkheid om alles in goede banen te leiden'.
Aboutaleb reageerde maandag in een interview met RTV Rijnmond op geluiden van sommige horeca-ondernemers aan het Stadhuisplein. Die hadden zelf bezoekers gevraagd om zondag op het plein te komen kijken naar de wedstrijd Ajax-Feyenoord. Ook op sociale media circuleerden oproepen om naar het Stadhuisplein te komen. Toen Feyenoord kansloos ten onder ging, liep de boel uit de hand.
Achteraf balen de horeca-ondernemers. Een aantal van hen zei maandag tegen RTV Rijnmond dat ze vooraf aan de gemeente hadden gevraagd om een feest zoals bij de bekerfinale in 2016. Het Stadhuisplein was toen afgezet met hekken.
Aboutaleb lijkt weinig onder de indruk van de gebeurtenissen. "We moeten het niet overdrijven", zegt hij. "Het is altijd vervelend als journalisten het werk onmogelijk wordt gemaakt. Het is altijd vervelend als mensen moeten vluchten. En er is een aantal aanhoudingen verricht. Maar laten we het niet heel erg opkloppen. Het is ook niet zo erg uit de hand gelopen."
Volgens burgemeester Aboutaleb lag de verantwoordelijkheid afgelopen weekeinde primair bij de horeca-ondernemers van het Stadhuisplein. "Ondernemers moeten er maar eens aan wennen dat als ze dat terrein als evenemententerrein willen hebben, ze dat dan ook zelf moeten regelen."
Ondernemers moeten meer naar zichzelf kijken. Het mag niet zo zijn dat alles bij de gemeente wordt neergelegd. "Ik heb eigenlijk niet zoveel met ondernemers die alleen maar de centen willen verdienen, maar niet de verantwoordelijkheid willen nemen", zegt Aboutaleb.
De burgemeester heeft de indruk dat de ondernemers het er op aan hebben laten komen of hij het Stadhuisplein zou aanwijzen als evenemententerrein. Dat heeft hij niet gedaan en zal hij ook in de toekomst niet doen, zegt hij vastberaden. "Het is een samenspel. Als de ondernemers daar op een fatsoenlijke manier hun geld willen verdienen, dan moeten ze ook aanvragen dat het een eventemententerrein wordt. En dan zijn ze ook verantwoordelijk voor wat er op dat terrein gebeurt."
Aboutaleb gaat er niet van uit dat de gang van zaken van afgelopen zondag gevolgen heeft voor een eventueel kampioensfeest op de Coolsingel.