VEILIGHEID

Beveiligingscamera's gluren in Dordtse huizen: 'Privéruimte is niet voor de overheid'

© RTV Dordrecht
Bewoners van de Lijnbaan in Dordrecht klagen dat de beveiligingscamera's van de gemeente zelfs in hun slaapkamer kunnen filmen. De straat staat er sinds 2015 vol mee en ze staan dicht bij de huizen. De gemeente Dordrecht heeft vlak voor de zomer besloten de camera's te laten hangen uit angst voor nieuwe overlast en criminaliteit.
De lokale PVV-fractie vindt dat de gemeente de grenzen van de privacy overschrijdt en stelt kritische vragen aan het college van burgemeester en wethouders. De partij heeft geen problemen met beveiligingscamera s in de openbare ruimte, maar vindt het idioot dat de camera's ook huizen in beeld hebben. "De laatste tijd krijgen we signalen van bewoners dat de camera s ook in hun huizen kunnen filmen", zegt raadslid Dan van Leeuwen.
Bewoners reageren verschillend. Bewoonster Megan Weidema heeft er totaal geen moeite mee dat een camera van de gemeente 24 uur per dag voor het raam van haar woonkamer hangt. "Veiligheid is voor mij het allerbelangrijkste", zegt de vrouw en ze levert daar graag een stuk privacy voor in. Ze heeft er vertrouwen in dat de gemeente zorgvuldig met de beelden omgaat.

'Niet normaal'

Een andere bewoner van de Lijnbaan baalt van alle camera's die al sinds 2015 dag en nacht opnames maken van de buurt. Hij voelt zich al jaren begluurd en gecriminaliseerd, zegt hij. "De hele straat wordt bekeken. Ik vind dat niet normaal." Er is bovendien al lang geen overlast meer in de buurt", zegt hij.
Een beveiligingscamera
Een beveiligingscamera © RTV Dordrecht
Privacywaakhond Privacy First in Amsterdam noemt de situatie op de Lijnbaan zorgelijk. Camera's in de openbare ruimte mogen, mits het proportioneel is, laat de stichting weten. Zo mogen de camera's niet gericht zijn op huizen en mogen de camera's zeker niet filmen bij mensen in huis. De gemeente Dordrecht wilde aanvankelijk nog niet reageren, maar meldde dinsdagmiddag dat hun camera s vanaf de straat niet in de woningen kunnen filmen. Bij het maken van beelden zouden ramen zwart gemaakt worden.
Dit verhaal is afkomstig van onze mediapartner RTV Dordrecht