nieuws

FNV wil kolenfonds voor personeel kolenbranche

De Nederlandse overheid moet een kolenfonds opzetten voor personeel in de kolenbranche. Dat zegt vakbond FNV Havens dinsdag. Door de dreigende sluiting van kolencentrales staan veel banen in de branche op de tocht. Met een fonds moet er een sociaal vangnet komen.
De overheid heeft vorig jaar een wetsvoorstel aangenomen waarin staat dat kolencentrales dicht moeten, omdat ze vervuilend zijn. Nederland heeft tien kolencentrales, waarvan er twee op de Maasvlakte staan.
Vijf centrales gaan binnenkort dicht. De centrales in onze regio blijven voorlopig open, maar er is een kans dat die op termijn ook sluiten.

Verantwoordelijkheid

FNV vindt dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen voor mensen die hierdoor worden ontslagen. De vakbond maakt zich daarom hard voor een kolenfonds.
"Je kunt een centrale wel sluiten, maar dat heeft gevolgen voor de werkgelegenheid bij heel veel andere bedrijven. In het slechtste scenario raken 2874 mensen hun baan kwijt", zegt vakbondsbestuurder Cees Bos.
"Ook bedrijven rondom de centrales hebben geen bestaansrecht meer als de kolen niet meer nodig zijn. Zij staan straks met lege handen."

Omscholen

Een fonds gaat volgens Bos ongeveer 800 miljoen euro kosten. Het is de bedoeling dat personeel van dat geld bijvoorbeeld kan worden omgeschoold.
Het schiet echter niet echt op om de plannen te realiseren, zegt FNV. "We zijn na de zomer begonnen met ideeën bedenken en de politiek benaderen, maar er wordt zuinig op gereageerd", vindt Bos.

3000 gezinnen

"Als ze lef hebben, nemen ze verantwoordelijkheid voor het personeel. Het kan niet zo zijn dat mensen schone lucht krijgen ten koste van 3000 gezinnen."
Bos gaat komende tijd langs bij bedrijven die met een eventueel kolenfonds te maken kunnen krijgen.