nieuws

S&P zet Zuid-Afrika bij het vuil

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De economische en politieke crisis in Zuid-Afrika brengt het land in steeds grotere problemen op de financiële markten. Dinsdag ging de waarde van de Zuid-Afrikaanse rand ten opzichte van de dollar opnieuw hard onderuit, nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) staatsleningen van Zuid-Afrika als 'junk' had bestempeld.
S&P zette Zuid-Afrika daarmee voor het eerst in zeventien jaar uit de klasse van staatsobligaties die als een solide belegging worden beschouwd. De junk-status van de Zuid-Afrikaanse leningen geeft aan dat het risico op wanbetalingen heel groot wordt geacht en dat een belegging in de obligaties als pure speculatie wordt gezien.
De zorgen rond Zuid-Afrika zijn de afgelopen dagen gegroeid door het opzienbarende ontslag door president Jacob Zuma van minister van Financiën Pravin Gordhan. De rand verloor sindsdien al ongeveer 7 procent van zijn waarde. De groei van de Zuid-Afrikaanse economie is afgelopen tijd teruggevallen tot het laagste peil sinds 2009, terwijl ruim een kwart van de beroepsbevolking werkloos is..