nieuws

Agent die man doodschoot in Beatrixpark niet vervolgd

Het onderzoek in het Beatrixpark.
Het onderzoek in het Beatrixpark.
De agent die Mitchel Winters in mei vorig jaar in Schiedam doodschoot, hoeft niet door justitie te worden vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald.
Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam had al eerder besloten de agent niet te vervolgen. De familie van Winters had in een zogeheten artikel 12-procedure gevraagd om die beslissing te herzien.
De 21-jarige Capellenaar werd op 30 mei in het Beatrixpark door een politieschot om het leven gebracht. Winters belde die avond de politie met de mededeling dat er een beroving was geweest en dat er was geschoten.

Signalement

Ook gaf hij een signalement van de dader. Daarin beschreef hij zichzelf. Volgens het gerechtshof werd daarmee de betrokken agent op het verkeerde been gezet.
Ook liep Winters in de richting van de politieman, terwijl deze hem had gewaarschuwd te blijven staan. Door niet te luisteren naar de bevelen kon het latere slachtoffer weten dat de agent uiteindelijk zijn wapen zou gebruiken om zich te verdedigen, zegt het hof.

Film

Tijdens het onderzoek ontstond het vermoeden dat Winters met opzet de confrontatie met de politie zocht. Al snel werd duidelijk dat hij de politie had gebeld met het verzonnen verhaal over de beroving. Dat hij zelf belde stond buiten kijf, omdat zijn familie de stem in het opgenomen gesprek herkende.
Ook had Winters die avond aan een familielid een bericht gestuurd, waarin hij refereerde aan de film Public Enemies. Daarin wordt de hoofdpersoon doodgeschoten door de politie. Volgens het hof wijst dat erop dat Winters mogelijk afscheid aan het nemen was.
De familie besloot de procedure te starten, omdat de nabestaanden het vreemd vonden dat de politieman zijn wapen richtte op het lichaam en niet op de benen van Winters.

Vader

De vader van Mitchel Winters werd in 2010 eveneens doodgeschoten door de politie. Ook toen werd de agent niet vervolgd, omdat sprake zou zijn van noodweer.