nieuws

Oud-bestuurder Vestia opgepakt

Erik Staal
Erik Staal © Bart Maat (ANP
Oud-Vestia-topman Erik Staal is gearresteerd. De 66-jarige oud-bestuursvoorzitter van de Rotterdamse woningcorporatie is verdachte verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte.
Staal is sinds 2000 bestuurder van een stichting op het gebied van sociale woninghuisvesting in Zuid-Afrika. Deze stichting werd gefinancierd door de Nederlandse woningcorporatie.
Hij wordt er van verdacht met behulp van valselijk opgemaakte stukken 1,2 miljoen euro uit de stichting te hebben gehaald voor privégebruik. De tweede verdachte, de 64-jarige zus van zijn ex-echtgenote, wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen.

Rentederivaten


Staal speelde een belangrijke rol in het Vestia-debâcle. Hij hield er een risicovol beleid op na met rentederivaten. Die worden door bedrijven gebruikt om het risico over leningen af te dekken voor het geval de rente stijgt.
Toen in 2012 de rente daalde, kwam de woningcorporatie in grote financiële problemen. Vestia verloor een slordige 2,5 miljard euro en ging bijna over de kop. Andere corporaties moesten Vestia overeind houden.