nieuws

Beurs Amsterdam zakt in het rood

aandelenbeurs
aandelenbeurs
De beurs in Amsterdam zakte dinsdag in de loop van de ochtendhandel licht in het rood. Er was amper nieuws om de handel richting te geven. In de AEX-index op het Damrak was biotechnoloog Galapagos de sterkste stijger na de aankondiging van nieuwe studies met zijn experimentele medicijn filgotinib.
De AEX noteerde tegen het middaguur 0,2 procent lager op 512,62 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 740,44 punten. Parijs en Frankfurt daalden tot 0,2 procent, terwijl Londen er 0,3 procent bij kreeg.
Galapagos (plus 1,8 procent) gaat zich met de onderzoeken richten op het syndroom van Sjögren, de ziekte van Bechterew en zogeheten psoriatische artritis, wat een vorm van ontstekingsreuma is. De studie voor het syndroom van Sjögren, een auto-immuunziekte, wordt door samenwerkingspartner Gilead geleid. Bij de andere twee onderzoeken zal Galapagos zelf de leiding nemen.
De grootste verliezer bij de hoofdfondsen was telecombedrijf KPN met een min van 1,5 procent. Ook staalproducent ArcelorMittal en verzekeraar Aegon hadden een negatieve dag met koersverliezen tot 1,3 procent.
In de MidKap was chiptoeleverancier ASMI de sterkste daler met een min van 2,4 procent, zonder duidelijk aanwijsbare reden. Bij de kleinere fondsen verloor Telegraaf Media Groep (TMG) 1,3 procent. John de Mol lijkt zijn overnamestrijd rond TMG met het Belgische Mediahuis nog niet te hebben opgegeven. Talpa, het bedrijf van De Mol, heeft zijn belang in TMG opnieuw vergroot. Het is voor het eerst in ruim een week dat hij weer aandelen TMG inslaat.
Verder werd een nieuwkomer verwelkomd op Beursplein 5. Het van oorsprong Russische telecombedrijf VEON heeft sinds dinsdag een notering op het Damrak, naast zijn bestaande plek aan de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het voormalige Vimpelcom wil met de Amsterdamse notering zijn Europese investeerdersbasis verbreden. De koers van het aandeel lag op 3,83 euro.
De euro was met 1,0655 dollar bijna evenveel waard als bij het Europese slot op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,2 procent tot 50,14 dollar. Brent werd 0,2 procent goedkoper op 53,00 dollar per vat.