nieuws

Raffinaderij ExxonMobil breidt skyline uit met nieuwe toren

Het raffinaderijcomplex van ExxonMobil in Rotterdam-Botlek heeft er sinds maandag een nieuwe 50 meter hoge toren bij. Het gaat om een zogenoemde vacuüm fractionatietoren die gebruikt gaat worden om zwaardere olieproducten om te zetten in schonere eindproducten zoals smeermiddelen en ultra-laagzwavelige diesel.
De plaatsing van de toren met een gewicht van van een volgeladen Boeing 747, had nog wat voeten in de aarde. De hijsklus duurde in totaal drie uur.
De vacuüm fractionatietoren kwam al in oktober 2016 per schip aan in Rotterdam. Het gevaarte werd in het afgelopen jaar verder aangekleed met platforms, dertien ton aan pijpleidingen en isolatie en twee kilometer aan kabels.
Met de investering in de nieuwe hydrocracker-installatie wil ExxonMobil haar positie als Rotterdamse raffinaderij binnen de Europese raffinagesector versterken. De uitbreiding is goed voor de werkgelegenheid in de Rotterdamse haven.
Er werken dagelijks ongeveer 650 medewerkers op de raffinaderij. Tijdens de bouwperiode van de toren kwamen daar gemiddeld ruim 600 extra medewerkers bij. Vanaf 2019 zorgt de installatie voor 40 extra arbeidsplaatsen.