nieuws

Aantal schietpartijen Rotterdam-Zuid neemt af door aanhoudingen

De politie heeft met de aanhouding van een groep mannen van 20 tot 26 jaar het aantal overvallen en schietpartijen in Rotterdam-Zuid verminderd. De verdachten opereerden in wisselende groepsamenstellingen. Slachtoffers werden beroofd, mishandeld, bedreigd en zelfs ontvoerd.
Begin september vorig jaar vonden de eerste schietpartijen en berovingen plaats in de Polderlaan en het Putseplein. In de weken daarna zijn er meer incidenten met vuurwapens geweest. Behalve op straat werden slachtoffers ook naar een woonhuis gelokt. Als ze eenmaal binnen kwamen werden ze mishandeld, bedreigd en moesten ze grote geldbedragen afstaan.

Snel geld


Het gaat om ongeveer 12 zaken waarbij 13 verdachten zijn aangehouden. Zeven verdachten zitten nog vast en nieuwe aanhoudingen worden niet uitgesloten.
De verdachten zijn mannen uit Rotterdam, voornamelijk de wijk Hillesluis en Bloemhof. Het gaat om mannen die al van jongs af aan actief zijn in de criminaliteit en elkaar kennen van de straat. De motieven zijn lang niet altijd duidelijk. In sommige gevallen zou het gaan om verdovende middelen, maar vaak zijn de daders gewoon op zoek naar snel geld.

Onaantastbaar


Een aantal verdachten werden al langere tijd gevolgd door de politie. Volgens wijkagent Ed Brouwer gaat het om mannen die al lang geleden zijn afgegleden. "Sindsdien worden ze door de politie in de gaten gehouden. Ze zijn al meerdere malen aangehouden, maar komen uiteindelijk weer vrij en gaan dan verder met waar ze mee bezig waren."
Volgens de wijkagent denken de jongeren onaantastbaar te zijn en spreken ze onderling af om geen verklaringen af te leggen. Brouwer ziet gevangenisstraffen als een oplossing voor de langere termijn. "Dan zijn ze lange tijd van de straat af en dat is uiteindelijk goed voor de buurt."

Ouders


De politie houdt ook de jongere jongens in de wijk in de gaten. "Jongere gasten van 17, 18 jaar schuren soms tegen dit soort groepen aan. Wij noteren dat en gaan naar de ouders om te voorkomen dat zij in de criminaliteit terecht komen", verklaart Brouwer.
Sinds de aanhoudingen zijn er nagenoeg geen schietpartijen meer op Zuid voorgekomen, zegt de politie. Als er wel geschoten is, is deze groep daar niet bij betrokken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl