BRAND

Ochtend na vlammenzee in duinen Ouddorp: 'Het is een dorre, zwartgeblakerde vlakte'

De ochtend na de brand in het duingebied bij Ouddorp
De ochtend na de brand in het duingebied bij Ouddorp © Maikel Coomans
Het goudgele zand is zwartgekleurd, alsof je in een film bent beland. Als je met je schoenen op een takje stapt, verandert 'ie pardoes in stof. Met het opkomende zonnetje is het woensdagochtend een luguber beeld, vertelt verslaggever Maikel Coomans vanuit Ouddorp, waar een stuk duin in vlammen opging.
Al het struikgewas dat de brand op zijn pad tegenkwam, is veranderd in as. Het enige wat de vlammen tegenhield is de weg die dwars door natuurgebied De Punt loopt, vlak bij het begin van de Brouwersdam. Over een stuk van enkele hectares staat geen grassprietje meer overeind. Alleen schelpen hebben het vuur overleefd.
Brandweerslangen die zijn achtergebleven na de bluswerkzaamheden in Ouddorp
Brandweerslangen die zijn achtergebleven na de bluswerkzaamheden in Ouddorp © Maikel Coomans
De brandweer is in de ochtend verdwenen. Het enige wat resteert van de hulpverlening zijn enkele brandweerslangen waar nog wat water uitdruppelt.

Vlammen van drie meter hoog

Een van de bestuurders van het RTM-museum, Willem Kentie, zegt flink geschrokken te zijn. Een groot deel van de duinbrand kroop over het terrein van het trammuseum. "Soms kwamen de vlammen twee, drie meter hoog. Dat was het meest beangstigend."
Bestuursleden van het trammuseum nemen de schade op
Bestuursleden van het trammuseum nemen de schade op © Maikel Coomans
Het is volgens Kentie lastig om te benoemen hoe groot de schade is: "Het onderstel van een wagon is helemaal uitgebrand. Ook zijn er wat bielzen in vlammen opgegaan." Zijn dank gaat vooral uit naar de brandweer: "Dankzij brandschermen is een groot deel van het natuurgebied gespaard gebleven", vertelt hij met een bak koffie in de hand.
Het gebied rond het trammuseum in Ouddorp
Het gebied rond het trammuseum in Ouddorp © Maikel Coomans
Een voorraad van achthonderd bielzen moet als verloren worden beschouwd, zegt Kentie. Hij hoopt zo snel mogelijk weer 'gewoon' aan de slag te kunnen, want het is hoogseizoen voor het trammuseum. "De kinderen kijken uit naar een ritje met de tram op de Brouwersdam." En lachend beaamt hij dat het ritje deels door maanlandschap gaat.
Ook het bord van het trammuseum bleef niet gespaard
Ook het bord van het trammuseum bleef niet gespaard © Maikel Coomans

'Ineens was er vliegvuur'

De Flakkeese brandweerman Dirk Jan Bestman was afgelopen nacht rond 1:00 uur thuis. "Dit was, in onze termen, een zeer grote brand. Dit had de brandweer Goeree-Overflakkee absoluut niet alleen aangekund. De blushelikopter is onze redding geweest." Ook van korpsen buiten Flakkee kwamen brandweerauto's om te helpen.
Volgens Bestman leek de brand op een gegeven moment onder controle. "De weg was een mooie grens", vertelt hij over de vlammen die aan een kant van de weg die dwars door het natuurgebied lopen bleven. "Maar ineens was er vliegvuur. Ja, dan ben je het kwijt. We moesten een nieuw plan maken, want de vlammen sloegen over naar het gebied rondom de tramremise."
Uiteindelijk lukte het de brandweer om zowel aan de linker- als de rechterkant van de weg de brand onder controle te krijgen. Rond 2:00 uur was de brand uit.
De resten van de brand in het duingebied bij Ouddorp
De resten van de brand in het duingebied bij Ouddorp © Maikel Coomans