nieuws

Bewoners willen geen tweede windmolen langs de Van Brienenoordbrug

Bewoners van Rotterdam en Capelle aan den IJssel verzetten zich tegen de komst van één of twee windmolens langs de Van Brienenoordbrug. Er staat daar al een windmolen maar de omwonenden vrezen voor slagschaduw als er windmolens dichter bij de woningen komen te staan.
Omwonenende Peter Zuurbier uit de wijk De Esch legt uit: "De geluidsoverlast zal meevallen gezien het drukke verkeer op de A16. Het gaat met name om hinder als gevolg van de slagschaduw en het zicht. Als de zon erop schijnt, heb je continu last van een schittering."

Energie-akkoord


In 2020 moet de duurzame energie-opwekking minimaal 14% zijn. Dit is een landelijke afspraak vastgelegd in het energie-akkoord om het gebruik van vervuilende energiebronnen terug te dringen en de opwarming van de aarde te stoppen.
Om deze doelstelling te halen moet in de provincie Zuid-Holland de windenergie op land opgeschroefd worden naar 735 megawatt. In de praktijk betekent dit dat er de komende tijd 35 windmolens in de regio moeten worden bijgebouwd.
Een van de locaties is langs de Van Brienenoordbrug waar al een windmolen staat. "Daar hebben we geen last", zegt bewoner Zuurbier. "Maar de nieuw geplande molens komen veel dichter bij de woningen te staan."

Bewonersavond


Verzet is er ook vanuit Capelle aan den IJssel. In de wijk Fascinatio die grenst aan het Kralingse verkeersplein, wordt verschillend gedacht over nog meer windmolens in de buurt. De ene bewoner maakt zich zorgen over slagschaduw, maar de ander maakt zich weer meer zorgen om het klimaatprobleem dan de bouw van een tweede windmolen.
Dinsdagavond was er in Capelle aan den IJssel een bewonersavond. De gemeente Rotterdam hoopt de provincie nog te kunnen overtuigen te kiezen voor een andere plek. Als alternatieve locaties oppert Rotterdam het Beneluxplein bij Hoogvliet, de landtong op Rozenburg en Hoek van Holland.

Ruimte voor verandering

Volgens Pierre Wimmers van de provincie Zuid-Holland is het nog niet zeker dat de geplande windmolens er ook daadwerkelijk komen. Ook de precieze plaats is nog niet bekend. "Deze avond is bedoeld om mensen te informeren hoe zij hun gefundeerde bezwaren en andere suggesties in een zienswijze kunnen gieten", vertelt hij. "Er kunnen daardoor nog locaties afvallen of minder turbines komen. Er is nog ruimte voor verandering".
Wimmers is blij met de grote opkomst. "Het is goed om te zien dat er zoveel mensen zijn die hiervoor de moeite nemen en met alternatieven komen. Dat is toch geweldig", zegt hij blij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl