ROTTERDAM THE HAGUE AIRPORT

Man in vliegtuig aangehouden na publiceren foto van neergestort toestel

Rotterdam The Hague Airport
Rotterdam The Hague Airport © Rick Huijzer
Een 18-jarige man is woensdagmorgen op Rotterdam The Hague Airport uit een vliegtuig gehaald nadat hij een foto van een neergestort vliegtuig via sociale media verspreidde. De foto werd gezien door een lid van de bemanning, die de Marechaussee waarschuwde. Die pakte de man op.
De man zat in een toestel dat om 07:25 uur naar Zadar in Kroatië zou vertrekken. Via Airdrop deelde de man de foto met zijn omgeving een bemanningslid van het vliegtuig zag dat.
Met AirDrop kun je bestanden, zoals foto's en video's, versturen tussen apparaten van Apple. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig. Het enige wat je wel nodig hebt is een verbinding via Bluetooth en wifi. Als jouw apparaat zichtbaar is voor iedereen, kunnen anderen die gebruikmaken van Airdrop ook zien welke bestanden je verstuurd.
"We weten dat mensen tegenwoordig wel vaker foto's delen als er meer mensen om hen heen zijn. Soms zijn dat naaktfoto's, nu ging het om een afbeelding van een neergestort vliegtuig. Gelukkig was een lid van de bemanning alert", legt een woordvoerder van de Marechaussee uit.

Vliegtuig nauwelijks vertraagd

"Het verspreiden van zo'n foto nemen we heel serieus. Je weet nooit wat iemand van plan is. Iedereen kent ook wel de verhalen van mensen die denken dat het leuk is om iets te zeggen over een bom of een valse bommelding doen. Dan grijpen we ook in", vertelt de woordvoerder.
De 18-jarige man heeft tijdens het verhoor verklaard dat het plaatsen van de foto een grap was. Hij is inmiddels vrijgelaten. Justitie moet bepalen of de man straf krijgt en wat de hoogte van de straf is.

Vertraging

De vlucht liep door het voorval nauwelijks vertraging op, zegt de woordvoerder. De vakantie van de man de wel. Of hij met andere mensen op reis ging is onbekend.
Het is niet voor het eerst dat de Marechaussee ingrijpt na het verspreiden van een foto op een vliegveld. Een tijdje geleden gebeurde dat op Schiphol.