nieuws

UPDATE: Dordtse eist hond Rex terug; Staat houdt verblijfplaats geheim

UPDATE: De Dordtse Dora Rodic eist haar hond terug van de Nederlandse staat. Dat is de inzet van een wel zeer bijzonder kort geding, dat woensdagmorgen dient voor de Haagse rechtbank. Woensdagmorgen weigerde de overheid om te zeggen waar de hond nu is.
Het draait allemaal om Rex, een Mechelse herder. De toen net eenjarige hond was vorig jaar ontsnapt uit een woning aan de Palissander. In het speeltuintje daar beet hij twee kinderen en een voorbijrijdende fietser. De hond werd daarop in beslag genomen.

Bijt-incident


In februari moest de eigenaresse zich bij de rechter verantwoorden voor het bijtincident. Omdat de verwondingen erg meevielen, kreeg de vrouw een voorwaardelijke boete. Ook vonniste de rechter dat de vrouw haar hond terug mocht krijgen.
Volgens gedragsdeskundigen was Rex niet vals en kon hij onder bepaalde voorwaarden weer terug naar huis. Toen Rodic en haar advocaat daarom vroegen bij justitie kregen ze te horen dat Rex was herplaatst, maar dat het niet bekend was waar.
Wettelijk mag justitie een in beslag genomen hond 'vervreemden' en dat blijkt al in oktober 2016 te zijn gebeurd. Volgens de advocaat van Dora Rodic had daarmee beter gewacht kunnen worden tot na de rechtszaak en had haar cliënt ook geïnformeerd moeten worden.

Niet terug te draaien


Volgens de advocaat, die woensdag namens de overheid sprak, is de situatie niet terug te draaien. De hond is naar een 'particuliere stichting'. Meer wilde de advocaat daar ook niet over zeggen. De overheid is bang dat in dit soort gevallen de eigenaar op zoek gaat naar de hond, met alle gevolgen van dien.
Mocht Rodic de hond niet meer terugkrijgen, dan overweegt ze een schadevergoeding te eisen van de staat.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl