GELUIDSOVERLAST

Blaffende waakhond na maanden nachtelijke overlast in beslag genomen, eigenaar staat nu zelf buiten te blaffen

Blaffende waakhond drijft Barendrechters tot wanhoop
Blaffende waakhond drijft Barendrechters tot wanhoop © Buurtbewoners Barendrecht
Een waakhond op het terrein van een bedrijf in Barendrecht was maandenlang dag en nacht aan het blaffen en hield tientallen omwonenden uit hun slaap. Na verzoeken om de hond binnen te halen, klachten bij de wijkagent, gesprekken met de gemeente en een petitie is de hond in een grimmige zomernacht in beslag genomen. Het dier was die avond al vanaf 20:00 uur onophoudelijk aan het blaffen en de buurt had er genoeg van. Nu zijn hond weg is maakt de eigenaar soms zelf kabaal.
Het is een enorme opluchting voor de buren van een bedrijventerrein in de Barendrechtse woonwijk Vrouwenpolder. "We hebben er veel moeite voor moeten doen, maar het is fantastisch dat die hond nu weg is", zegt buurvrouw Lindsay. Ze was de avond dat de hond in beslag werd genomen op een verjaardag bij een vriendin een stuk verderop en ging rond 01:00 uur 's nachts naar huis. De hond was toen nog altijd aan het blaffen en ze besloten even te gaan kijken. Veel buren waren op dat moment ook naar buiten gegaan en wilden gezamenlijk naar de eigenaar van de hond toe. De politie werd gebeld.

Tientallen overtredingen

De sfeer was wat grimmig, een aantal buren was in staat de hond te vergiftigen om 'm stil te krijgen. De agenten ter plaatse hebben overlegd met de officier van justitie, die gaf rond 04:00 uur toestemming de hond in beslag te nemen, mede vanwege de lange geschiedenis van overlast. De wijkagent had op dat moment sinds 2021 tientallen overtredingen rond geluidsoverlast geconstateerd.
"Het kwam precies op het goede moment, ik wist niet meer wat ik moest doen", zegt een andere buurman met kinderen. "Als je niet slaapt heb je een korter lontje, het beïnvloedt alles. Je relatie, hoe je omgaat met je kinderen en je werk. Je wordt een ander persoon."

Hond kwijt én boete

De hond zit nu in een opvangasiel. De plek daarvan is geheim. Een gedragsdeskundige onderzoekt de hond een tijdje en beoordeelt daarna of de hond nog te heropvoeden is of levensgevaarlijk en niet meer te veranderen, vertelt een woordvoerder van justitie. In het ergste geval wordt een in beslaggenomen hond afgemaakt, maar dat is bij een blaffende hond eigenlijk bijna nooit aan de orde.
De eigenaar is niet alleen zijn hond kwijt, hij moet ook vijfduizend euro betalen. De hond moest voor 5 juli van buiten naar binnen zijn verplaatst, maar dat heeft de eigenaar niet gedaan.
Meerdere buren vertellen dat de ondernemer nu 's avonds laat soms zelf blaffend staat te basketballen. Hij was niet bereikbaar om te reageren.
Onderstaande reportage maakte Rijnmond eerder dit jaar, toen de hond nog niet was weggehaald.