DIEREN

Ringen, vislijnen en frisbees: zeehonden steeds vaker verstrikt in afval

Zeehonden badderen en zonnen bij Europoort.
Zeehonden badderen en zonnen bij Europoort. © Keest Torn
Het aantal zeehonden dat door afval gewond is geraakt, is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van zeehondencentrum A Seal in Stellendam, zeehondenopvang Ecomare en het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. In de meeste gevallen was het afval afkomstig uit de visserij.
In het programma van Herman Vriend op Radio Rijnmond legde dierenarts Machteld Geut uit hoe groot het probleem is en wat eraan gedaan kan worden.

Hoe groot is het probleem?

De afgelopen tien jaar is het aantal zeehonden dat door afval gewond is geraakt verviervoudigd.

Wat is het probleem precies?

We zien zeehonden met interne verwondingen, zoals ingeslikte vishaken, maar het merendeel heeft iets om de nek. Het gaat in de meeste gevallen om visafval.

Waar moeten we dan aan denken?

Soms gaat het om een rubberen ring, soms een net, soms een vislijn, maar ook frisbees.
© Rijnmond

Waarom krijgen ze daar last van?

Ze krijgen het op jonge leeftijd om hun nek. Dan is het nog geen probleem, maar als ze groeien en die ring blijft rond de nek aanwezig, dan gaat het insnoeren. Dus ze krijgen er na maanden pas problemen mee.

Zijn de dieren makkelijk te bevrijden?

Dat is lastig. Je moet het eerst ontdekken bij een zeehond. Vaak vangen we ze pas als ze al verzwakt zijn.

Waarom komt het vaker voor dan vroeger?

De oorzaak is meer afval, maar we denken ook dat we vaker meldingen krijgen door foto's en sociale media. Ook mensen op het strand zien het en melden het. En ons vrijwilligersnetwerk helpt mee.

De visserij is de grote verantwoordelijke?

De visserij is voor een groot deel verantwoordelijk, maar voor vervuiling heeft iedereen een verantwoordelijkheid. Daarom: als je afval ziet, op het strand bijvoorbeeld, neem het mee.