nieuws

Gemeente Rotterdam tevreden over anticonceptieproef kwetsbare vrouwen

De gemeente Rotterdam is erg tevreden over de proef waarbij kwetsbare vrouwen werden gevraagd anticonceptiemiddelen te gebruiken. Wethouder Hugo de Jonge (CDA) gaf dinsdag in het World Trade Center Rotterdam toelichting op de resultaten van de test.
De gemeente Rotterdam heeft 63 vrouwen die bekend zijn bij hulpverleningsinstanties expliciet gevraagd een spiraaltje of prikpil te gebruiken. In totaal hebben 45 vrouwen hiermee ingestemd. Het gaat om ouders die dakloos zijn, een verstandelijke beperking of verslaving hebben. Met de vrouwen die niet hebben ingestemd met de test wil wethouder De Jonge verder praten.
Verplichte anticonceptie mag wettelijk niet in Nederland, maar De Jonge zou dit in sommige gevallen wel als een oplossing zien. "Er zijn situaties waarin de eerste drie kinderen al uit huis zijn geplaatst en de vierde onderweg is", licht hij toe. "Dan moet je die extra stap ook willen maken."
GroenLinks ziet het wettelijk verplicht stellen niet zitten, met name vanwege de uitvoerbaarheid.
Iemand die zich wel situaties kan voorstellen waarin verplichte anticonceptie een optie is, is Frieda van den Hoeve. Haar ouders hebben een verstandelijke beperking en functioneren op het niveau van een 8-jarige.
"Het kan heel gevaarlijk zijn. Ik werd op een gegeven moment verbaal sterker dan mijn ouders waardoor zij me verbaal niet meer de baas konden zijn. Dat werd heel fysiek", vertelt ze.
"In uiterste gevallen waarin er al zoveel kinderen uit huis zijn geplaatst en mensen net zo lang door willen gaan tot ze een kind mogen houden, kan ik me voorstellen dat het een uiterst middel is."