FEYENOORD

Voormalig Feyenoorders bij Heerenveen onder de indruk van komende tegenstander: ‘Criticasters hadden het hoogste woord in de voorbereiding’

Kees van Wonderen schudt de hand van Ferry de Haan bij zijn presentatie in Heerenveen
Kees van Wonderen schudt de hand van Ferry de Haan bij zijn presentatie in Heerenveen © Orange Pictures
In alle geledingen bij sc Heerenveen is wel iemand te vinden voor wie de komende wedstrijd een bijzondere is. Sven van Beek, Kees van Wonderen en Ferry de Haan speelden in het verleden allemaal voor Feyenoord, maar zijn zaterdagavond namens de Friese club de tegenstander van Feyenoord. Ze weten dat Feyenoord op voorhand de favoriet is.
Het zijn de Rotterdamse weken voor Heerenveen. Speelronde één was de thuiswedstrijd tegen Sparta (0-0) en nu gaan ze naar De Kuip voor de uitwedstrijd tegen Feyenoord. Het verhaal van Sven van Beek hebben wij eerder deze week al verteld, maar ook voor de trainer en directeur van Heerenveen is het een bijzondere avond.
“Ja, het is leuk, zeker aanstaande zaterdag tegen Feyenoord, het is voor mij tien minuten en dan ben ik weer thuis. Dus dat maakt het speciaal, maar het gevoel is niet anders dan anders,” vertelt Ferry de Haan. Hij speelde tussen 1998 en 2002 voor Feyenoord en maakte het kampioenschap en de winst van de UEFA Cup mee. Dat schept een band voor het leven.
Ferry de Haan, technisch manager bij Heerenveen
Ferry de Haan, technisch manager bij Heerenveen © Pieter van der Woude/Orange Pictures
Tijdens de voorbereiding heeft De Haan, die zijn tweede seizoen als technisch manager bij Heerenveen in gaat, soms met verbazing gekeken. Niet zozeer naar de uitslagen en het spel van Feyenoord, maar vooral naar de respons die er in de media was. Een paar maanden na het behalen van de finale van de Conference League was er al snel kritiek.
“Ik vind het frappant dat er een voorbereiding is gedraaid waarin de criticasters het hoogste woord hadden. Maar dat ze nu met de spelers die ze aangetrokken hebben, die ook passen bij de manier van spelen die Feyenoord nastreeft, dat het redelijk lijkt te passen bij elkaar. Hoe dat voor langere termijn gaat zijn, weet ik niet, er komen weer spelers bij, maar je kan duidelijk zien dat er een gedachte achter zit.”

Van Wonderen wil de huid duur verkopen

Ook de trainer heeft natuurlijk een sterk Feyenoord-verleden. Kees van Wonderen kwam deze zomer over van Go Ahead en speelde tussen 1996 en 2004 meer dan 200 competitieduels voor de Rotterdammers. “Het blijft bijzonder om in De Kuip te komen,” vertelt Van Wonderen. “Een fantastisch stadion."
"Ik heb daar een supermooie tijd gehad met mooie ervaringen. Maar nu kom je daar op een andere manier binnen en wil je de huid zo duur mogelijk verkopen als trainer van Heerenveen. Maar zeker leuk om daar weer terug te komen en de herkenbare zaken weer te zien.”
Kees van Wonderen spreekt over het huidige Feyenoord. Tekst gaat door onder de video.
Van Wonderen: 'Feyenoord ziet er al snel weer best goed uit'
Van Wonderen vindt dat Arne Slot het al snel goed voor elkaar lijkt te hebben, door in de eerste speelronde met een hoop nieuwe spelers al iets te smeden. “Dat ziet er al best goed uit. Het lijkt dat ze weer een stabiel geheel hebben dat om kan gaan met tegenslag. Ze hebben ook wel mogelijkheden om spelers aan te trekken. Dan zit je wel in een andere vijver dan wij, om kwaliteit binnen te halen."
"Om een team dan meteen prestaties te laten halen op hoog niveau, dat is niet eenvoudig. Maar ook bij Feyenoord kan je niet exact aangeven wanneer de puzzelstukjes op zijn plaats vallen. Voor een eerste wedstrijd na een stroeve voorbereiding hebben ze het uitstekend gedaan.”
Dit aanhorende lijkt het erop dat ze er in Friesland weinig fiducie in hebben, dat er zaterdag iets te halen valt in De Kuip. “Je hebt altijd kansen maar, dit klinkt misschien gek, ik ben nog niet zo bezig met het resultaat najagen,” zegt van Wonderen. “Ja, natuurlijk ben je daar altijd mee bezig maar ik werk nu vooral aan het ontdekken van mijn elftal en spelers. Of dat uiteindelijk al snel leidt tot resultaten, het liefste wel. Maar het gaat vooral om de weg er naar toe. Het gevolg is dat je dan beter gaat voetballen en resultaten halen.”
Feyenoord en sc Heerenveen staan zaterdagavond om 21:00 uur tegenover elkaar. De wedstrijd is live te volgen via Radio Rijnmond en rijnmond.nl