nieuws

Laaggeletterdheid kost 1 miljard euro per jaar

Laaggeletterdheid kost de Nederlandse samenleving elk jaar bijna 1 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van PricewaterhouseCoopers in opdracht van de Stichting Lezen en Schrijven.
Hogere gezondheidskosten, uitkeringen, lagere productiviteit en gemiste belastinginkomsten zijn de grootste kostenposten. Investeren in mensen die niet kunnen lezen en schrijven levert geld op, maar zorgt er bovenal voor dat deze mensen weer mee kunnen doen in de maatschappij.

Contact


Verslaggever Peter Boender zocht de Schiedamse ervaringsdeskundige Koos Vervoort op. Vervoort kon tot zijn 45e niet lezen en schrijven. Samen gingen ze op een terrasje zitten voor de bibliotheek in Schiedam om te praten over de stappen die hij inmiddels heeft gemaakt.
"Vroeger zou ik nooit alleen op een terras gaan zitten", vertelt Vervoort. "Ik kwam niet verder dan mijn huiskamer en contact met andere mensen had ik heel weinig."

Smoes


Vervoort heeft als kind nooit leren lezen en schrijven omdat daar thuis geen geld voor was. "Ik kom uit een arm gezin en mijn vader was alcoholist. Kleding en eten hadden we niet", vertelt hij. "Twee jaar geleden heb ik de stap gemaakt toen mijn vrouw een computer kocht."
Ook de vrouw van Vervoort wist niet in hoeverre haar man niet kon lezen. "Ze wist dat ik niet van administratie hield en lokte me weleens uit door te vragen of ik een formulier wilde invullen", vertelt hij. "Dan had ik altijd een smoes of zocht ik ruzie."

Schamen


De Schiedammer roept mensen die nu in dezelfde situatie op om toch lessen te gaan volgen. "Schamen hoeft niet. Het maakt echt niet uit wie je bent", stelt hij. "Elk mens kan eruit komen en met goede hulp kom je heel ver."