FEYENOORD

Keert Heerenveen-trainer Van Wonderen ooit als trainer terug bij Feyenoord? ‘Mensen suggereren dat vaak’

Kees van Wonderen
Kees van Wonderen © VK Sportphoto
Kees van Wonderen stapt zaterdagavond De Kuip binnen: het stadion waar hij meer dan tweehonderd competities het shirt van Feyenoord droeg. Vorig jaar was hij er als trainer van Go Ahead Eagles, nu als coach van sc Heerenveen. Komt hij er ooit weer in dienst van Feyenoord te zitten?
Als we het hem vragen is het geen uitgesproken droom, om ooit trainer van Feyenoord te worden. “Ik ben geen planner. Mensen suggereren vaak dat ik ooit de nieuwe trainer van Feyenoord word, maar ik houd dat altijd af. Dat is niet te plannen. Wat er in de toekomst wacht, ben ik niet mee bezig. Ik leef in het heden en wil lol hebben in wat ik doe.”
Kees van Wonderen spreekt uitgebreid over zijn ambities en werkwijze als trainer. Tekst gaat door onder de video:
Kees van Wonderen spreekt lang over zijn ontwikkeling als trainer
En dat heden plaatst Van Wonderen dus in Heerenveen. Waar hij bouwt aan een nieuw elftal, nadat de oud-verdediger de afgelopen seizoenen Go Ahead Eagles succesvol liet promoveren naar de eredivisie en handhaving bewerkstelligen. Ook met Heerenveen wil Van Wonderen succes, al denkt hij dat dit in De Kuip lastig te behalen zal zijn.
[article:1535878 :Voormalig Feyenoorders bij Heerenveen onder de indruk van komende tegenstander: ‘Criticasters hadden het hoogste woord in de voorbereiding’]
“Heerenveen is van origine uit een club die vast in de subtop hoorde”, vertelt Van Wonderen over zijn keuze voor de Friese club. Dat was wel in een tijd waarbij de begroting iets meer dan 30 miljoen euro was. Nu is dat iets meer dan de helft. Dat daar is wel wat gebeurd. Ik zie een enorme uitdaging om de club naar een hoger niveau te helpen, spelers en een elftal te ontwikkelen.”

Band met Ferry de Haan

Dat sc Heerenveen bij Van Wonderen uitkomt lijkt een logisch verhaal. Hij maakte snel naam voor zichzelf als hoofdtrainer door de periode bij Go Ahead en technisch manager Ferry de Haan heeft zijn nummer nog. Ze speelden jarenlang samen bij Feyenoord en wonnen de landstitel en de UEFA Cup in hun overlappende jaren op Rotterdam-Zuid. Al is het niet zo dat De Haan en Van Wonderen nog extreem veel contact hadden.
“Kees heb ik heel af en toe nog gezien”, blikt De Haan terug op de periode na zijn vertrek bij Feyenoord. “Niet vaak, maar wat er toen was, het spelen en de humor, is wel weer heel snel terug. Hij ouder geworden, ik ouder geworden, natuurlijk hebben we het er wel eens over. Toen deden we dit en toen gebeurde dat. De goede dingen probeer je wel mee te nemen om hier bij Heerenveen binnen te brengen.”
Ferry de Haan over de komst van Van Wonderen en het verwachtingspatroon in Heerenveen. Tekst gaat door onder de video:
Ferry de Haan over zijn tweede seizoen bij sc Heerenveen
“We zochten een trainer die zowel individueel als het team verder kon brengen. Als je ziet wat Kees gepresteerd heeft bij Go Ahead, in zijn promotiejaar en het niet degraderen. Daar is duidelijk de hand van de trainer zichtbaar. Het is herkenbaar. Spelers zijn positief en enthousiast. Dat wilden wij toevoegen aan de club. Dat hopen we ook weer te krijgen.”
Geen doorslaggevende factor dus, hun gezamenlijke verleden in hun spelersloopbaan. Maar het helpt natuurlijk wel. “Ja, natuurlijk. Maar je weet in de huidige rollen niet wat je van elkaar kan verwachten. Natuurlijk gaan de gesprekken soepel en je kent elkaar uit het verleden. Het is wel goed dat wat wij als club uitspreken. Dat past naadloos bij hoe Kees dat zelf voor ogen heeft. Tot nu toe is dat ook zo. Dat maakt het prettiger. Maar het moet blijken hoe het is als het anders is en tegenzit, maar ook daar heb ik eigenlijk geen twijfel over.”

De voetballer en de trainer Van Wonderen

De Haan zag in de kleedkamer niet direct een toekomstig trainer in Van Wonderen. “Hij was als voetballer nooit tevreden. Won je met 2-0, moest het 3-0 zijn. Was het 1-1, had je 2-1 moeten winnen. Dat zie je hier gelukkig terug. Hij is veeleisend en geeft zelf daarin het juiste voorbeeld. Dat past bij de topsportmentaliteit die we allemaal nastreven. Dingen anders willen doen, beter willen doen en het uiterste vragen van mensen. Dan kan je ook genoegen nemen als het een keertje minder gaat.”
Kees van Wonderen tijdens het duel van sc Heerenveen met Sparta
Kees van Wonderen tijdens het duel van sc Heerenveen met Sparta © Orange Pictures
Op zijn beurt had Kees van Wonderen niet verwacht dat De Haan ooit technisch directeur zou zijn bij een club in het betaald voetbal. “Nee, van Ferry had ik vroeger niet zo 1, 2, 3 gezegd dat hij een technisch directeur in het betaald voetbal zou worden. Maar dat is met heel veel mensen moeilijk te zeggen wat voor richting zij later kiezen."
"Van sommige jongens denk je dat ze een heel goede trainer kunnen worden maar die kiezen dan een ander pad. Dat laat zich moeilijk voorspellen. Ik had van mijzelf ook niet gedacht dat ik dit zou doen. Ik ben assistent geweest maar zelf leiding geven aan een elftal, daar is pas later bij mij het vuur voor gaan branden.”
Na de promotie van Go Ahead Eagles in het seizoen 2020/2021 sprak Van Wonderen ook met Rijnmond. Bekijk dit interview uit ons archief. De tekst gaat verder onder de video:
Trainer Kees van Wonderen na promotie met Go Ahead Eagles: 'Volgend jaar mogen we tegen Feyenoord spelen, prachtig'
Het heeft inderdaad wat jaren geduurd voordat het vlammetje in de trainersloopbaan van Van Wonderen veranderde in een krachtig vuur. In 2004 stopte hij met betaald voetbal om eerst een jaartje als scout aan de slag te gaan bij Feyenoord. Na een pauze van twee jaar begon hij zich als trainer te ontwikkelen. Bij de amateurs van vv Bennekom, FC Twente en Nederlandse jeugdploegen. Ook bij VVV en het Nederlandse elftal was hij een belangrijke assistent-trainer, toen het na ruim tien jaar in een dienende rol tijd werd om in 2020 bij Go Ahead Eagles voor het eerst volledig op eigen benen te staan.
“Het is zeker een voordeel,” vertelt Van Wonderen over de lange aanloop van zijn trainerscarrière. “Ik word in januari 54 en loop al een tijd mee. Ik heb bij veel verschillende organisaties mogen werken, dat is zeker een pré. Maar het belangrijkste voor mij is dat je ergens werkt waar je lol hebt in wat je doet. Waar je je ei kwijt kunt en het gevoel hebt op je plaats te zijn. Als ik dat niet heb of voel, dan ga ik wat anders doen. Ik jaag niet per se een bepaalde functie of positie na.”

Heerenveen en de strijd tussen verwachtingen en realisme

Met sc Heerenveen begint Van Wonderen aan een uitdagend avontuur, want de gloriejaren van het begin van deze eeuw lijken ze in het Abe Lenstra Stadion wel achter zich te hebben laten liggen. De Haan kan er over meepraten na de kritiek die hij in zijn eerste dienstjaar kreeg te verwerken. “Heerenveen is in alles groter dan Excelsior,” vertelt hij over zijn overstap vanuit Kralingen.
“De verwachtingen zijn anders, er wordt veel meer van je verwacht. Die druk is absoluut aanwezig. Wij moeten en willen minstens in linkerrijtje eindigen. Hopelijk krijg ik de tijd om dingen neer te zetten met elkaar, om langzaam club naar niveau te brengen waar het thuishoort: structureel linkerrijtje met spelen van play-offs en hopelijk incidenteel ook play-offs winnen.”
Kees van Wonderen schudt de hand van Ferry de Haan bij zijn presentatie in Heerenveen
Kees van Wonderen schudt de hand van Ferry de Haan bij zijn presentatie in Heerenveen © Orange Pictures
Soms is het lastig om op te boksen tegen een verwachtingspatroon dat niet altijd realistisch is. “Afgelopen jaar heb ik wel geleerd dat dit verwachtingspatroon in stand wordt gehouden door mensen die het verleden koesteren. Dat verleden moet je sowieso altijd koesteren. Als we bij supporters en sponsoren de vraag stelden: ’Vinden wij wel dat je structureel Europees voetbal halen?’, dan zeggen ze nee."
"De mensen willen gewoon een leuke avond of middag, met een ploeg die strijdt tot de laatste minuut. Het hangt ook binnen de club, het is aan ons om daar mee om te gaan. Maar we hebben het vijfde grootste stadion van Nederland. En ook qua seizoenkaartenverkoop staan we op plek 5. Dat betekent niet dat je automatisch op plek 5 komt, maar het geeft wel aan dat je bepaalde verplichtingen hebt en die moeten wij nakomen.”
Feyenoord-sc Heerenveen begint zaterdagavond om 21:00 uur en is natuurlijk live te volgen in Radio Rijnmond Sport. Sinclair Bischop en Dennis van Eersel zijn de commentatoren.
Een flinke doelstelling voor de lange termijn, waar Van Wonderen als hoofdtrainer aan mag gaan voldoen. “Maar op het moment dat je met een nieuw elftal in een nieuwe omgeving gaat werken, dan heeft dat even tijd nodig voordat je elkaar helemaal gevonden hebt”, tempert hij de verwachtingen. “Dan bedoel ik in de manier van spelen en werken, het bouwen aan een elftal. Je kan niet in tijd vangen hoe lang zoiets vergt. Het kan snel gaan, even duren, maar ook dat het niet lukt. Dat komt soms ook voor.”
“Ik ga er vanuit dat, als je energie stopt in een elftal, dat er dan uiteindelijk een moment komt dat het steeds meer de goede kant op gaat en dat het gaat zoals je wil. Maar wanneer dat is en hoe snel dat gaat, dat is moeilijk te zeggen. Wij zitten in een poel van clubs die budgettair heel dicht op elkaar zitten. Wij vissen in dezelfde vijver. Zij zijn ook goed bezig dus dan moet je de zaken heel goed voor elkaar hebben wil je jezelf daarbinnen kunnen onderscheiden.”