DORDRECHT

Uitvaarten in de buitenlucht bij Dordtse begraafplaats Essenhof: 'Fijner dan in een aula'

Uitvaart in de buitenlucht: 'fijner dan in een aula'
Uitvaart in de buitenlucht: 'fijner dan in een aula' © RTV Dordrecht
Het geluid van vogels, de zon die door de bomen schijnt en muziek die klinkt onder het grote bruine tentdoek die ondersteund wordt door boomstammen. Bij de Dordtse begraafplaats Essenhof is het nu mogelijk om in de buitenlucht een uitvaartdienst te houden. "We merkten dat daar grote behoefte aan was", vertelt teamleider Peter Buschman van de Essenhof aan RTV Dordrecht.
"We hebben een vrije unieke plek in de regio gecreëerd, waarbij er in de buitenlucht afscheid genomen kan worden van nabestaanden", zegt Buschman. "Ze vinden het fijner om op een plek als deze een dienst te houden dan in een aula."
In de zomermaanden is het een goed alternatief om in de tent te zitten, maar in de wintermaanden zal het wat minder aangenaam zijn. Buschman: "We willen de tent daarom eind september afbreken en rond april weer opzetten. Mocht het een mooi najaar zijn, dan gaan we misschien vuurkorven neerzetten om het aangenaam te maken."

Leuker aangekleed

Er zijn al vier diensten gehouden op de buitenlocatie. De families zijn positief, maar volgens Buschman kan het beter. "De plek waar de catering staat, moet nog aangepakt worden. Zo mag de plek leuker aangekleed worden." Daarnaast is het paviljoen voor het personeel arbeidsintensiever om klaar te maken voor een dienst. Alle spullen moeten eerst naar de locatie worden gesjouwd. "In de aula staat alles al klaar. We willen daarom proberen om één keer per week een dienst buiten te houden."
Over de locatie van het paviljoen is goed nagedacht. "We staan op het oudste gedeelte van de begraafplaats", vertelt de teammanager. De eerste graven die er liggen, op de monumentale velden, dateren uit 1860. "Niet alleen de velden maken het een bijzondere plek, naast het paviljoen ligt het kunstproject 'De TussentijdTuin'. We vonden het mooi om dit samen te laten komen."

Renovatie aula

Naast het bieden van een extra plek om afscheid te nemen van dierbaren, zit er ook een praktische kant aan het verhaal. Vanaf 5 september wordt de Biesbosch aula grondig gerenoveerd. om die reden gaat de zaal een maand dicht.
Toekomstige aula Essenhof
Toekomstige aula Essenhof © RTV Dordrecht
De Biesbosch aula is dertig jaar oud en volgens Buschman toe aan een opknapbeurt. Alle ruimten in het gebouw worden aangepakt, waaronder de ontvangstruimte, de familiekamer, de aula, de Wantijzaal (koffiekamer) en de centrale ruimte. "We gaan de vloer veranderen en er komt nieuw meubilair in. Het zal meer van deze tijd worden en als een huiskamer aanvoelen."
Tijdens de werkzaamheden blijft cremeren mogelijk bij Essenhof. De entree aan de achterkant blijft open voor overledenen en families.
Essenhof toekomstige ontvangstruimte
Essenhof toekomstige ontvangstruimte © RTV Dordrecht
Dit verhaal is van onze mediapartner RTV Dordrecht