JONGEREN

Populaire Japanse strips moeten stoffig imago van Dordtse bieb opvijzelen

Manga's zijn sinds de coronacrisis populair onder jongeren
Manga's zijn sinds de coronacrisis populair onder jongeren © RTV Dordrecht
Bibliotheken zijn niet super populair bij jongeren. Stoffig, oubollig en een tikkeltje saai zijn woorden die bij sommige pubers boven komen drijven als ze het woord bieb horen. En daar moet verandering in komen, vindt Viona Versluis, van AanZet: “Wij willen de jeugd weer aan het lezen krijgen.” Daarom staan er nu manga's in de rekken, Japanse strips die de laatste jaren aan populariteit winnen.
Bibliotheek AanZet in Dordrecht leent sinds een week manga’s uit. “Wij hebben er nog niet genoeg, maar er komen dit najaar meer”, vertelt Viona. De boeken gaan al als warme broodjes over de toonbank. Volgens Versluis hadden de jongeren de Japanse boeken al snel gevonden.
Het viel haar een tijdje geleden op dat de Japanse stripverhalen populair waren onder Dordtse jongeren. “Iedere keer als ik de vraag stelde ‘wat lees jij dan?’ kreeg ik manga’s als antwoord. Ik vind het belangrijk dat wij als bibliotheek meegaan met de tijd en met de jongeren”, vertelt Versluis.

Ideeën jongeren welkom

De Dordtse bibliotheek wil in het najaar honderd titels aanbieden. Het selecteren van deze titels doen ze niet alleen. “Als jongeren ideeën hebben over de manga’s die ze willen lezen, dan horen we dat graag. Laat het ons weten”, zegt Versluis. Daarnaast is de bibliotheek een samenwerking aangegaan met de mangawinkel van Dordrecht: Special Edition.
“Wij zijn echt de manga-kenners en wij weten wat populair is,” vertelt Angelique de Leur, eigenares van Special Edition. In haar winkel heeft Angelique een rek waar ze de manga-bestsellers in tentoonstelt: “Die moet ik iedere week bijhouden.”
| Foto:
| Foto:
Vooral na de coronalockdown viel het Angelique op dat de manga’s populairder zijn geworden. “Mensen brachten hun dagen door met het lezen van manga’s zegt de winkeleigenaresse. Ook de winkel werd overspoeld door jongeren. “Veel mensen maakten online vrienden die ze ook een keer in het echt wilden ontmoeten”, vertelt ze daarover.

Gewelddadig en erotisch imago

Bij het selecteren van de juiste manga’s houdt De Leur rekening met de verhalen. Sommige manga’s zijn erotisch en gewelddadig. “Je hebt verschillende genres. Net als in de Nederlandse literatuur. Ook op je boekenlijst vind je pittige boeken”, vertelt Angelique. In de winkel hebben ze wel wat 18+ boeken, maar niet heel veel.
Viona Versluis maakt zich weinig zorgen over de gewelddadige of erotische boekjes. “Via het internet komen jongeren ook van alles tegen. Als jongeren zo’n boek van de bibliotheek lenen dan kunnen wij of de ouders het gesprek aangaan met de kinderen. Dat vinden wij het belangrijkst, dat er over wordt gepraat”, vertelt de medewerker van AanZet. Daarnaast vind je ook genoeg stevige thrillers in de boekenrekken van de bibliotheek, zoals die van Stephen King.
| Foto:
| Foto:
In de winkel organiseert de eigenaresse ook activiteiten. Alleen hangen er nu net te veel jongeren in de winkel en is het bijna onmogelijk om iedereen in de gaten te houden. “Het is leuk dat ze komen, maar het is te veel werk geworden voor ons”, vertelt Angelique. de Leur. De samenwerking tussen de bibliotheek is ook daarom op het juiste moment aangegaan. “Nu kunnen we activiteiten gaan houden op de jongerenvloer van de bibliotheek."
In het najaar willen beide partijen niet alleen de collectie uitbreiden, maar willen ze ook leuke evenementen gaan houden. “Zoals een les manga tekenen”, zegt Viona Versluis. “Of door leuke meetings in de bibliotheek te organiseren”, voegt De Leur eraan toe.
Dit artikel is van onze mediapartner RTV Dordrecht