nieuws

Duizenden prikken uitgedeeld in Ahoy

Veertien tafels met duizenden injectienaalden. Ze liggen klaar voor de zevendduizend Rotterdamse kinderen die woensdag langskomen. Het is weer tijd voor de grote vaccinatiedag in Ahoy in Rotterdam.
Voor één van de tafels staat een meisje. Ze is nerveus, zegt ze. Haar naam is Mila. "Ik ben destijds ook met mijn zoon geweest", zegt vader Daniël. "En ik weet nog dat het net zo vervelend was voor mij als het is voor hem. Ik moet ook even een andere kant op kijken, want ik ben niet zo sterk met naalden."
Als een geoliede machine wordt er aan de tafels doorgeprikt. De helft van de zevenduizend kinderen komt voor de inenting tegen difterie, tetanus, polio (DTP) en bof, mazelen en rodehond (BMR). De andere helft is al wat ouder. Het zijn meisjes die dit jaar 13 jaar oud worden. Zij krijgen een vaccinatie tegen het baarmoederhalskankervirus.

Te bang


Een vriendinnetje van Mila is overgebracht naar een andere plek. Ze was zo bang dat ze niet meer durfde. "Als kinderen het heel spannend vinden, dan nemen we ze mee naar een rustige ruimte", zegt Simone Mons van het Centrum Jeugd en Gezin. "Daar kunnen we net iets meer tijd nemen voor het kind. Dan komt alsnog de prik."
Mila is inmiddels aangekomen op de plek waar ze de prik moet krijgen. Zowel aan de linker- als aan de rechterkant staat een mevrouw met een injectie. "Ik tel tot tien. Bij drie krijg je de prik", legt de mevrouw uit. Ook vader Daniel kijkt toe.
Mila geeft geen kik. "Het voelde eerst wel raar, maar nu niet meer", zegt ze stoer. Ze mag zelf een kleur uitkiezen van haar armbandje, dat aangeeft dat ze een prik heeft gehad. Het wordt paars.
Vader Daniel, die heel wat minder stoer overkomt, heeft de prik ook overleefd. "Ja. Ik heb meegekeken en ik sta nog recht overeind."

Deel van Rotterdam


Voor de vaccinatiedag worden kinderen uitgenodigd uit Hoogvliet, Pernis, IJsselmonde, Feijenoord, Charlois, Kralingen-Crooswijk en het centrum. Kinderen uit de rest van de stad zijn in oktober aan de beurt..