nieuws

Dordrecht staat stil bij 500 jaar Luther

Voorbijgangers in Dordrecht zien woensdag een rode loper dwars door het centrum liggen. De vijfhonderd meter lange loper gaat van de Grote Kerk naar de Lutherse Kerk (Trinitatiskapel) aan de Vriesestraat.
De loper en bijbehorende festiviteiten hebben te maken met de publicatie van de 95 stellingen van Maarten Luther. Dat is dit jaar 500 jaar geleden. De publicatie was het begin van de Reformatie, wat gezien wordt als het begin van het protestantisme.
"Luther wilde de kerk terug geven aan de mensen", legt Hanneke Allewijn van de Grote Kerk uit. "Hij vond dat het geloof van iedereen was. Er hoeven geen beelden van heiligen in de kerk te staan."
Ook was Luther fel tegenstander van de handel in aflaten, het systeem waarmee rijken hun zonden konden afkopen.
Om stil te staan bij het historische moment rijdt een speciale Verhalenbus door Europa, langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij de Reformatie. Dordrecht is een van die plaatsen. In die bus is een tentoonstelling te zien met verzamelde verhalen over de Reformatie.

Spijkeren aan de deur


Halverwege de rode loper, bij de Waalse kerk bij de Visbrug, is een houten deur geplaatst. Daar kunnen mensen, zoals in het verhaal over Luther, hun eigen vraag, klacht of opmerking op papier zetten en aan de deur van de kerk spijkeren.
Overigens twijfelen veel wetenschappers eraan of Luther daadwerkelijk zijn stellingen letterlijk aan de deur van een kerk heeft gespijkerd.
"Mensen kunnen hier langkomen", legt Allewijn uit. "Ze kunnen in gesprek over de kerk en met de kerk. De scheiding tussen kerk en buitenwereld doet er even niet meer toe".
De Lutherfestiviteiten eindigen woensdagavond met een debat in de Grote Kerk over 'Luther is van nú'.
Deze van oorsprong katholieke kerk ging in 1572 over in protestanse handen, mede als gevolg van de Reformatie.