DROOGTE

Extreme droogte: 010 krijgt water dat normaal naar 020 gaat

Water uit het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt binnen
Water uit het Amsterdam-Rijnkanaal stroomt binnen © Rijnmond
Om te voorkomen dat er door de grote droogte teveel zout in sloten en rivieren belandt, komt zoet water voor Rotterdam en omgeving nu onder meer vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal.
Normaal gesproken stroomt er zoet water uit de Nieuwe Maas de polders in. Maar dat is door de droogte te zout geworden, zegt Marco Vroege van het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard. "Zout is slecht voor alles wat in het water leeft. En bijvoorbeeld ook voor de akker- en tuinbouwers rond Bleiswijk."
Het zoete water komt nu binnen bij de Bergsluis in Rotterdam-Noord en stroomt onder meer via de Rotte verder het gebied in. Het laten draaien van gemalen om het water hier te krijgen, kost energie en levert een extra kostenpost op. Dat kan echt niet anders volgens het hoogheemraadschap.
De verdeling van het zoete water over het land is een van de maatregelen van het Managementteam Watertekorten (MTW) en is bedoeld om dijken, veengebieden en de natuur te beschermen.
Het MTW is woensdag voor de tweede keer bij elkaar gekomen sinds in ons land officieel sprake is van een watertekort. Het expertteam vindt dat er de komende tijd nog geen nieuwe landelijke maatregelen nodig zijn.
Droogte: 010 krijgt zoet water uit kanaal 020