nieuws

Feyenoord Academy dwingt Zuid-Afrikanen tot nadenken

De Braziliaanse voetballer Pélé voorspelde ooit dat een Afrikaans land in 1998 het WK zou winnen. Niks bleek minder waar. Sterker nog: Nooit haalde een land uit Afrika ook maar de halve finale. Terwijl er wel degelijk talent is. Dat weet de Feyenoord Academy ook. Zij werken samen met de provincie Free State in de stad Zuid-Afrikaanse Bloemfontein. Niet om direct talenten te scouten, wel om het niveau van de jeugdopleiding te verbeteren.
Melvin Boel reist namens de Feyenoord Academy de hele wereld over. "Wij proberen de trainers mee te nemen waarom je dingen doet. Waarom reageren kinderen op de ene oefening wel en op de andere niet?"

Talent


Talent is er zeker in de regio Free State. Ruim tien jaar geleden kwam 53 procent van de spelers uit de Premier Soccer League (de profcompetitie in Zuid-Afrika) uit deze provincie. Dat percentage is teruggelopen, maar moet mede dankzij de Feyenoord Academy een nieuwe impuls krijgen. "We moeten de jeugd hier opvoeden", stelt Dhilosen Pillay, een vooraanstaand bestuurder van Free State. "De mensen hier zijn heel arm. De jeugd krijgt weinig kansen. Daarom hopen we hen een toekomst te geven als professioneel voetballer. Want voetbal is hier niet populair. Voetbal is een geloof."
Overal zie je kinderen voetballen. Op straat, op zandvlakten en ook op het universiteitscomplex waar de Feyenoord Academy is neergestreken. Boel heeft handen en voeten nodig om de filosofie van Feyenoord over te brengen. Boel: "Het ontbreekt aan kennis bij de mensen zelf. Ze krijgen boeken uitgereikt, die ze vervolgens netjes lezen. Maar zelf hebben ze niet over het voetbal nagedacht. Dat zie je ook bij de spelers. Ze zijn fysiek ijzersterk, maar denken absoluut niet zelf over het spelletje na."
Bekijk hierboven de uitgebreide reportage over Feyenoord in de provincie Free State. Over voetbal, maar ook over het leven in een stukje onontdekt Afrika....