nieuws

Provincie wil oplossing voor Oudenhoorn

Oudenhoorn wil onderdeel worden van Hellevoetsluis
Oudenhoorn wil onderdeel worden van Hellevoetsluis
De provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Hellevoetsluis en Nissewaard onder druk gezet om afspraken te maken over Oudenhoorn. Het dorp maakt sinds 2015 deel uit van Nissewaard, maar de inwoners willen liever bij Hellevoetsluis horen.
De provincie vindt het geen probleem als Oudenhoorn zich bij Hellevoetsluis voegt, maar Nissewaard ligt dwars. Deze gemeente loopt inkomsten mis als Oudenhoorn wegvalt. Geld dat Nissewaard goed kan gebruiken.
Zuid-Holland is van mening dat de oorzaak van eventuele financiële problemen binnen Nissewaard niet komen door een overgang van Oudenhoorn naar Hellevoetsluis. Die liggen eerder in het verleden van de gemeente Spijkenisse.
Oudenhoorn hoort sinds de fusie tussen Bernisse en Spijkenisse bij de gemeente Nissewaard, maar inwoners van het dorp hebben aangegeven liever onderdeel te zijn van Hellevoetsluis. De gemeenteraad in Hellevoetsluis is bereid hiermee in te stemmen.
De provincie is op 23 maart in gesprek gegaan met Nissewaard en Hellevoetsluis om gezamenlijk tot een oplossing te komen.
De twee gemeenten kwamen die dag niet met een voorstel en bleken heel verschillend naar de financiële risico's te kijken. De provincie heeft vervolgens een voorstel gedaan waarin de financiële risico's worden gedeeld.
Het is nu de bedoeling dat de twee colleges een plan maken om voor te leggen aan hun gemeenteraden. Als de twee er dan nog niet uitkomen, dan wil de provincie een externe deskundige bij de onderhandelingen betrekken.
In het uiterste geval hakt de provincie zelf de knoop door over de toekomst van Oudenhoorn.