nieuws

Rotterdam maakt zich op voor de marathon

De voorbereidingen voor de marathon in Rotterdam aankomende zondag zijn in volle gang. De gemeente maakt het parcours zo glad mogelijk en de hoofdsponsor doet er alles aan om het aanmoedigen van de lopers zo makkelijk mogelijk te maken.
Fer Versteeg, projectleider Asfalt en Belijning bij de gemeente, is al 37 jaar verantwoordelijk voor het asfalt waar zondag over gelopen wordt. Hij was woensdag druk in de weer om elke bult en kuil aan te pakken. "Er zijn ongetwijfeld mensen die vallen", vertelt hij. "Maar of dat door ons komt, zou ik je niet kunnen zeggen. Wij proberen altijd een zo mooi mogelijk parcours te maken."

Boszoom


Ondertussen is Alessio Tilocca van de hoofdsponsor verantwoordelijk voor de schermen bij het Kralingse bos, het zwaarste gedeelte voor de meeste marathonlopers. Langs deze laatste kilometers van de marathon staan meestal weinig supporters en het stuk loopt ook nog een beetje omhoog.
"Ik denk dat elke loper die het woord boszoom hoort, knikkende knietjes krijgt", zegt hij. "Wij gaan op dit punt vier grote schermen neerzetten om marathonlopers een steuntje in de rug te geven."

Video


Op de schermen zijn de hele dag videoboodschappen van supporters te zien. Familie en vrienden van de deelnemers kunnen met hun mobiele telefoon een aanmoedigingsvideo opnemen en uploaden op de website hardloopsupporter.nl.
"Die filmpjes worden dan vertoond op een van die schermen", legt Tilocca uit. Via dezelfde technologie die ook wordt gebruikt voor de tijdsregistratie worden de video's goed getimed. "We leggen loopmatten neer. Zodra mensen over die loopmatten lopen, weten we welke video we moeten laten zien."

Fiets


Wie zijn of haar geliefde liever in het echt aanmoedigt, kan natuurlijk ook langs het parcours gaan staan. Reizen kan te voet, met het openbaar vervoer, maar ook op de fiets. Voor huurders van fietsverhuurder BimBimBikes is een
ontwikkeld waarop je kunt zien waar het rustig is.