nieuws

PvdA Barendrecht wil aandacht voor 'probleemwijk' Carnisselande

De PvdA in Barendrecht wil dat burgemeester Jan van Belzen erkent dat zijn gemeente woonwijken met problemen heeft. Fractielid Ed Mol heeft het vooral over Carnisselande, een wijk die te maken heeft met woninginbraken, fietsdiefstallen en hangjongeren.
Het Middeldijkerplein in Carnisselande is een fervente hangplek voor jongeren. Volgens Mol is er de laatste tijd nogal wat gebeurd: "Een vechtpartij met een gewonde, beroving, ruiten die zijn ingegooid en er wordt hier drugs gedeald."
Naast de grote groepen jongeren die voor overlast zorgen heeft de wijk te maken met een inbraakgolf en een groot aantal fietsendiefstallen.
"Ik hoorde de burgemeester in een interview zeggen dat Barendrecht geen probleemwijken heeft", zegt Mol. "Nou wil ik Carnisselande niet meteen een probleemwijk noemen, maar het is wel een wijk met problemen. De bewoners zijn daar al jaren mee bezig. Het is nu tijd dat ze gehoord worden."
Een oplossing voor de problemen met de hangjongeren heeft Mol niet. Een samenscholingsverbod zoals burgemeester Van Belzen overweegt, ziet hij als 'symptoombestrijding' en geen echte oplossing.
De jongeren zelf zijn niet te spreken over de overlast, omdat het vaak jongeren zijn die vanuit Rotterdam naar Barendrecht komen om rotzooi te trappen. "Ja, als je dan ver van huis bent en er is niemand die op je let, kun je allerlei dingen flikken", reageert één van de jongeren op het plein. Iemand anders vindt het onterecht dat zij aangekeken worden op wat anderen doen: "Die gasten komen vanuit Rotterdam hierheen, maar wij krijgen de schuld als het fout loopt."