ZOMER

Jan van IJssalon Melbalino gaat met vervroegd pensioen: 'Er is meer dan alleen werken'

Jan Hijmans (62) en zijn vriendin Rijka voor ijssalon Melbalino
Jan Hijmans (62) en zijn vriendin Rijka voor ijssalon Melbalino © Rijnmond
Jan Hijmans wordt dit najaar pas 63 jaar. Nog niet de leeftijd om na 33 jaar te stoppen met IJssalon Melbalino, een begrip in Vlaardingen. Toch haakt de maker van het welbekende kroepoek-ijs of takkethee-ijs na het seizoen af. De ziekte van zijn vriendin Rijka zette hem aan het denken. "Je komt op een moment op een bepaalde leeftijd. Het is een tijd van komen en gaan. Nu gaan we", zegt hij in een interview met Radio Rijnmond.
Zijn vak van ijsbereider vindt hij dus nog wel leuk. "Maar Rijka werd vorig jaar heel erg ziek", vertelt hij. "Dan ga je toch kijken wat nu echt belangrijk is in je leven; er bestaat meer dan alleen werken." Het stel, dat boven de winkel woont, nam het besluit om te stoppen dan ook samen. De laatste werkdag is 25 september, daarna gaat hij na 33 jaar met vervroegd pensioen.
Jan toen hij begon in 1989
Jan toen hij begon in 1989 © Facebook IJssalon Melbalino
Afgelopen juli werd het 50-jarig jubileum van de winkel aan de Korte Hoogstraat nog gevierd. Voor Jan begon het avontuur van Melbalino in 1989. Met zijn vriend Peet van der Lee nam hij toen de winkel over. “We waren allebei ontevreden over de baan die we toen hadden en besloten dat het tijd was voor iets heel anders.”
Jan – toen zwemleraar – en zijn vriend die ‘wel wat ervaring in de horeca had’ lieten zich omscholen tot ijsbereiders. Best een gok, maar daar heeft hij nooit spijt van gehad. Na het overlijden van zijn vriend, runde hij vanaf toen de zaak met Rijka. "Je moet er hard voor werken, maar ik heb het altijd met plezier gedaan." In zomerperiode werkt hij soms wel vijftien uur per dag.

Bassie & Adriaan

Hij was ook niet zomaar een ijsmaker, want hij stond bekend om zijn gekke smaakcreaties. Aardappels, augurken en kroepoek: sommigen mensen vinden het los al niet lekker, maar toch maakte hij er ijs van. En vergeet ook niet de roodgele Bassie & Adriaan variant. Hij was daarnaast veel te vinden in het natuurgebied Broekpolder, waar hij regelmatig met zijn speciale ijskar reed. Ook dat stopt. "Ik ben geen Heintje Davids. Als ik stop dan stop ik echt."
Jan Hijmans bij zijn welbekende gele ijskar.
Jan Hijmans bij zijn welbekende gele ijskar. © Facebook IJssalon Melbalino
Het stel hoopt wel dat de zaak die zij in al die jaren hebben opgebouwd door kan blijven gaan. Het volledige pand, het oudste pakhuis van Vlaardingen, met winkel en woning is voor een startende ondernemer niet in een keer over te nemen. "Maar, we zijn bezig met onderhandelen met twee mensen", laat vriendin Rijka weten.
Maar wat gaan Jan en Rijka nu doen? "We gaan er lekker met de camper op uit. We gingen al veel op pad door ons land en Europa, maar we willen nu vooral in Nederland rondreizen", zegt Jan.