GOED DOEL

Deze breakdancer 'turtlewalkt' een wereldrecord: 'De huid gaat van je handen af'

De turtlewalk van Jeroen van der Linden
De turtlewalk van Jeroen van der Linden © Rijnmond
Jeroen van der Linden is er niet vies van om zijn grenzen te verleggen. Dat bewijst de 32-jarige breakdancer uit Gorinchem met een bizarre move, waarmee hij woensdag een nieuw wereldrecord vestigde. Met de 'turtlewalk', een beweging waarbij je op je handen vanuit stilstand vooruit gaat, legde hij in iets meer dan twee uur 750 meter af.
De turtlewalk deed pijn, geeft Van der Linden een dag na zijn wereldrecord toe. "De huid gaat van je handen af. Ook ontstond er op de heup een blauwe plek. Je moet de pijn vergelijken met een zware brandwond."
Kijk hieronder naar de breakdance move van Jeroen van der Linden op de Boulevard van Scheveningen:
Jeroen zet een wereldrecord 'turtlewalk' neer
Van der Linden heeft afgezien, maar dit had hij er graag voor over. En als het aan hem ligt, dan gaan er nog vele andere wereldrecords volgen. Eerder koprolde Van der Linden al twintig kilometer tussen Gorinchem en Papendrecht.
Met zijn wereldrecord 'turtlewalk' hoopt Van der Linden andere mensen te inspireren. "Ik probeer namelijk heel mijn leven al mensen te helpen. Met deze turtlewalk wil ik laten zien dat je verder kunt komen dan je zelf denkt", zegt de breakdancer. "Ga ervoor! Durf niet bang te zijn om te falen!"

Parijs is nog ver

Zo heeft Van der Linden de droom om naar de Olympische Spelen te gaan. In 2024 in Parijs is breakdancen een nieuw onderdeel. De breakdancer uit Gorinchem zou over twee jaar Nederland graag vertegenwoordigen.
Maar de weg naar de Spelen is lang. "We zijn nog zoekende", legt Van der Linden uit, want het is nog niet duidelijk wie daadwerkelijk naar Parijs mag. "In Nederland zijn er allerlei wedstrijden waarbij je punten kunt behalen. Van die wedstrijden volgt er een ranking. De top vijf bij de mannen en de top drie bij de vrouwen komen vervolgens in het Nederlands team terecht."
Jeroen is afgepeigerd na zijn turtlewalk
Jeroen is afgepeigerd na zijn turtlewalk © BreakSquad Crew
Dan is Van der Linden er nog niet. Mocht hij bij de beste vijf mannen behoren, dan gaat hij met dat team trainen. Twee van de vijf mannelijke breakdancers worden uitgekozen voor een tussenkwalificatie. Als Van der Linden dan bij de top 16 zit, dan mag hij in 2024 naar de Olympische Spelen van Parijs.
Tot die tijd gaat Van der Linden geen uitdaging uit de weg. Maar een eervolle vermelding in het Guinness Book of Records hoeft hij zeker niet. Daar zitten volgens hem namelijk veel haken en ogen aan. Bovendien moet er een geldbedrag worden neergelegd om erin te komen. "Dat hoeft dus allemaal niet van mij. Ik geef dan liever dat geld aan een goed doel."