nieuws

'Beveiliging Aboutaleb loopt gevaar door datalek'

Foto van ouder rapport Rekenkamer.
Foto van ouder rapport Rekenkamer.
Een beveiligingslek bij de Rotterdamse gemeente zorgt ervoor dat burgemeester Aboutaleb mogelijk gevaar loopt. Dat stelt de Rekenkamer in een rapport over de beveiliging. Dat rapport zou vorige week worden gepubliceerd, maar dat is uitgesteld. De Volkskrant heeft het concept van het rapport in handen en schrijft erover.
De veiligheid van de burgemeester is niet het enige probleem dat in het rapport wordt aangestipt. Ook de e-mail en de agenda van Aboutaleb, het bedienen van verkeerslichten en bruggen in Rotterdam en de persoonsgegevens van Rotterdammers zijn te benaderen. Het zijn allemaal dingen die niet goed genoeg zijn beveiligd.
Het stadsbestuur dreigde met een rechtszaak om de publicatie van het rapport tegen te houden. Daarop besloot rekenkamer-directeur Paul Hofstra om de publicatie met zeker een week uit te stellen.
Eerder werd al duidelijk dat de digitale beveiliging van de gemeente niet op orde is. Burgemeester en wethouders moesten meerdere keren hier melding van maken. Toen werd bekend dat het systeem is te hacken, maar alleen als de indringer in het pand is.

Beveiliging


Als burgemeester van Rotterdam is Aboutaleb een mogelijk doelwit van terrorisme. Om die reden is de agenda van de burgemeester geheim. Maar door de problemen met de beveiliging, kunnen hackers toegang krijgen tot die agenda.
Volgens de informatie, waarover de Volkskrant beschikt, worden de problemen veroorzaakt door onversleutelde harde schijven en verouderde software.
Twee jaar geleden zou een beveiligingsbedrijf al hebben vastgesteld dat er gaten zitten in de digitale beveiliging van Aboutaleb. De Rekenkamer neemt het de gemeente erg kwaliijk dat er sindsdien niets is veranderd.

Erasmusbrug


Volgens de Rekenkamer is het theoretisch mogelijk dat een hacker op een willekeurige computer van de gemeente complete systemen in de stad platlegt. Van verkeerslichten tot aan de Erasmusbrug aan toe.
De wachtwoorden voor dit systeem staan vaak opgeslagen op een computer. Een hacker kan daar misbruik van maken, schrijft de Volkskrant.

Lekken


Vorig jaar lekten de persoonsgegevens van duizenden Rotterdammers uit door datalekken bij de gemeente. Volgens de Volkskrant zegt de Rekenkamer dat de beveiliging achterloopt. Dat komt mede doordat de gemeente geen geld zou willen vrijmaken voor training in de omgang met gevoelige data.
De Rekenkamer en de gemeente Rotterdam willen niet reageren op het bericht in de Volkskrant.