RECHTBANK DORDRECHT

Zeven jaar cel voor doodsteken Mushuraldo (17) na ruzie over Playstation

Op de plek van de steekpartij ontstond in de dagen erna een bloemenzee.
Op de plek van de steekpartij ontstond in de dagen erna een bloemenzee. © Rijnmond
De 20-jarige Melvin T. is veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het doden van Rozenburger Mushuraldo de la Fuente. De 17-jarige kwam twee jaar geleden om het leven tijdens een uit de hand gelopen ruzie over een uitgeleende Playstation-controller. Volgens de rechtbank in Dordrecht rende de verdachte met een 35 centimeter lang kapmes op het slachtoffer af en stak hij twee maal. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.
"Verdachte verlaat de parkeerplaats met zijn auto, maar komt dan ook weer terug. Hij is volgens meerdere getuigen in het bezit van een mes als hij arriveert. Daarom gaat de rechtbank niet uit van noodweer", aldus die rechter die het vonnis uitspreekt. Eerder betoogde Melvin T. juist dat hij werd aangevallen en zich moest verdedigen. Daarbij zou het zijn misgegaan. Maar dat ziet de Dordtse rechtbank dus totaal anders.
Mushuraldo de la Fuente kwam om het leven op 30 september 2020 op de parkeerplaats van een supermarkt in Rozenburg. De fatale ruzie zou die avond het gevolg zijn van een conflict over een Playstation-controller. Het besturingsapparaatje zou zijn uitgeleend aan verdachte Melvin, een vriend van Mushuraldo. De verdachte was in de veronderstelling dat hij de controller mocht houden en is vervolgens gekrenkt als hij het ding toch moet inleveren. Er ontstaat online een felle discussie en er wordt op de parkeerplaats afgesproken om de zaak uit te praten. Daar gaat het dus mis. Mushuraldo heeft vrienden meegenomen om de zaak onder controle te houden en Melvin voelt zich bedreigd.
Toch ligt volgens de rechtbank niet alle schuld bij verdachte Melvin T. "Ook het slachtoffer had een mes bij zich. Hij droeg ook bij aan de escalatie van het conflict. Daar houdt de rechtbank rekening mee."
Het broeide volgens ingewijden al een tijdje tussen de twee vrienden. Mushuraldo zou onder meer beledigende dingen hebben gezegd over de kort daarvoor overleden moeder van verdachte Melvin. De rechtbank in Dordrecht wees op de verontrustende trend dat ruzies tussen jongeren steeds vaker met een mes worden 'opgelost'.
De vriendin van Mushuraldo was zwanger ten tijde van het conflict en bleef met een kind achter. De moeder zou enkele maanden na de dood van haar zoon van verdriet zijn overleden. Beide partijen hebben twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak. Het is nog niet bekend of ze dat doen.

Schadevergoeding

Ook krijgen de directe nabestaanden (vader, twee zussen en zijn partner en de moeder van zijn kind) 20 duizend euro smartengeld. De moeder zou een paar maanden na het incident zijn overleden. Ook de babydochter van het slachtoffer krijgt smartengeld: 5400 euro.