nieuws

Unilever stopt met margarine; bonden verontrust

Unilever
Unilever
De Rotterdamse multinational Unilever stopt met het produceren margarine. De producten leveren te weinig op. Er wordt nu gezocht naar een bedrijf dat de merken als Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje wil overnemen.
Wat de gevolgen zijn voor het personeel is nog niet duidelijk. Wel verhuist de afdeling foods uit Londen naar Rotterdam.
Unilever wil met de verkoop het rendement voor aandeelhouders opkrikken. Daarom wordt dit jaar nog begonnen met het inkopen van 5 miljard euro aan eigen aandelen. Het moet leiden tot een stijging van het dividend met 12 procent.
Eerder deed de Amerikaanse branchegenoot Kraft Heinz een overnamebod op Unilever. Dat bod werd door de multinational afgewezen. Daarna trokken de Amerikanen het bod in.

Opvallende verkoop


De verkoop van de producten is opvallend. De margarine was de basis van de oprichting van het was- en voedingsmiddelenconcern.
In 1927 gingen de twee boterproducenten Anton Jurgens en Samuel van den Bergh verder als Margarine Unie in Rotterdam. In 1930 fuseerde dat bedrijf met het Britse Lever Brothers tot Unilever.
De margarinefabriek van Unilever aan de Nassaukade in Rotterdam is nog steeds actief.

Bonden


Vakbond CNV Vakmensen maakt zich zorgen over de 250 mensen die direct betrokken zijn bij de margarineproducten.
De stappen van Unilever zorgen voor veel vragen, zegt bestuurder Peter de Jong. Zo is het niet duidelijk wat er gebeurt bij de onlangs aangekondigde opening van een nieuw innovatiecentrum voor voeding in Wageningen. In verband met dat nieuwe centrum wordt het researchcentrum in Vlaardingen gesloten.
CNV sloot onlangs een sociaal akkoord rond de sluiting van Vlaardingen, maar de bond weet niet wat die afspraken nu waard zijn.