nieuws

Vergeten verhalen: verjaardag op school

Een feestje in de klas. Toegezongen worden en trakteren. Het is voor veel kinderen een belangrijk onderdeel van hun verjaardag. Lange tijd is het niet gebruikelijk om verjaardagen op school te vieren.
"Verjaardagen vieren is eigenlijk helemaal nog niet zo oud", vertelt directeur Tijs van Ruiten van het Nationaal Onderwijsmuseum. "En zeker niet op school". Vanaf de 16e eeuw worden verjaardagen in de familiekring gevierd.
In de 19e eeuw worden vooral in Duitsland verjaardagen groots in gevierd binnen de familie. "Dat komt overwaaien naar ons land", aldus Van Ruiten.
Op scholen wordt pas in de 20e eeuw aandacht besteed aan de verjaardag. Dat wordt duidelijk aan de hand van de collectie van het Onderwijsmuseum, bijvoorbeeld zangbundels en schoolfoto's. Daaraan is te zien wat er op de scholen gebeurt rond verjaardagen.

Juf en meester

Op de schoolfoto's uit de jaren 30, 40 en 50 is te zien dat op scholen de verjaardagen van de meesters en juffen worden gevierd. "Je kunt concluderen dat er pas na de Tweede Wereldoorlog echt aandacht wordt besteed aan de verjaardag van kinderen op school", zegt Tijs van Ruiten.
Dat wordt in de loop van de jaren steeds groter gevierd. Kinderen worden die dag in het zonnetje gezet. In de jaren 60 en 70 mag de jarige de inktflesjes vullen en het bord afvegen.
In deze eeuw is het een groter feest geworden waarbij ouders in sommige gevallen elkaar zelfs de loef proberen af te steken als het om traktaties gaat.
In de collectie van het Onderwijsmuseum in Dordrecht is - naast foto's - niet heel veel te vinden over het vieren van de verjaardag in de klas. Spullen als bijvoorbeeld de verjaardagsmuts die kinderen krijgen op hun grote dag, heeft het museum vooralsnog niet.
Tijs van Ruiten: "Als mensen zo'n verjaardagsmuts nog hebben en willen afstaan, het zou een welkome aanvulling in onze collectie zijn!".
Foto: collectie Nationaal Onderwijsmuseum