nieuws

Schiedam steeds populairder als toeristenbestemming

Schiedam is niet grauw en grijs. De stad is hip en happening! En steeds meer toeristen weten de stad te vinden. Zeker uit het Verre Oosten. In navolging van de Keukenhof, Kinderdijk en Amsterdam komen de toeristen nu ook naar de Jeneverstad.
"De stad was wel een beetje in rep en roer toen bekend werd dat er 1.500 Chinezen naar de stad zouden komen dit jaar", lacht Annemieke Loef van Stichting Promotie Schiedam. "Maar gelukkig kwamen ze niet allemaal tegelijk."
De populariteit als toeristenbestemming heeft Schiedam te danken aan drank. "Er is een hype gaande rondom gin-tonic. De drank is hip en ook jongeren vinden het drankje interessant", legt Loef uit. "En mensen willen bijvoorbeeld net als in de Champagne-streek weten waar de drank vandaan komt."

Hoge molen en jenever


Die populariteit heeft dus ook het Verre Oosten bereikt. Win Hao van GEG Travel uit Rotterdam snapt de interesse van de Chinese toeristen in Schiedam wel. "Vooral door de hoge molens is Schiedam boeiend", legt ze uit. "En ook de jenever vinden ze erg interessant."
Naast Amsterdam en de Keukenhof gaan de bussen met Chinese toeristen nu ook naar de wat minder bekende locaties, zoals Gouda en Schiedam. "De eerste groep is gisteren geweest", gaat Hao verder. "Ze noemen Schiedam een mooie en rustige stad. Jenever vinden ze lekker, maar liever niet in de ochtend. Ze stapten wel aangeschoten de bus in."

Groei


Hoeveel toeristen er dit jaar naar Schiedam komen is nog niet helemaal duidelijk, maar dat er groei in zit wel. "Het meten van het aantal toeristen is moeilijk", zegt Loef. "We kunnen wel meten hoeveel mensen er hier naar De Waag komen. Daar zagen we vorig jaar een toename van zo'n 20 procent. Dat is wel heel veel."