nieuws

Waarom krijgen mannen eerder rimpels dan vrouwen?

Mannen krijgen eerder rimpels dan vrouwen. Maar vrouwen maken op latere leeftijd een inhaalslag en hebben uiteindelijk weer meer rimpels dan mannen. Dat blijkt uit een groot rimpelonderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.
Merel Hamer, dermatoloog in opleiding, deed onderzoek naar 3800 mensen in Rotterdam-Ommoord van 50 jaar en ouder. Er werd gekeken naar de hoeveelheid rimpels en waar ze voorkomen.
"Mannen hebben vaak een buitenberoep en de zon speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van rimpels", zegt Hamer. "Maar dat maakt niet het verschil. Mannen hebben vaak meer rimpels op hun voorhoofd. Misschien komt dat omdat ze meer expressies hebben, zoals praten en vaker boos kijken."
Bij vrouwen komen de rimpels vooral aan de onderkant van het gezicht. "Bij mannen is dat minder, door baardgroei", legt Hamer uit. "Een snor of een baard geeft het gezicht meer stevigheid. Dat kan je zien als plantjes in de duinen. Die geven de duinen ook meer stevigheid."

Voorkomen


Een complete industrie draait op het voorkomen van rimpels. Voornamelijk vrouwen gebruiken tal van crèmes en zalfjes. Maar er zijn ook natuurlijke manieren om rimpels te voorkomen. "Maar het zijn wel de gebruikelijke tips om rimpels tegen te gaan", zegt Hamer.
Hamer: "Niet roken en uit de zon blijven zijn nog steeds de beste manieren om rimpels te voorkomen. Andere factoren als huidskleur spelen ook een rol, maar daar kan je domweg niets aan doen. Maar geloof me: bescherming tegen de zon, zoals zonnebrand, is de beste anti-rimpelcrème die je kunt verzinnen."