nieuws

Oud-topman Vestia blijft in voorarrest voor verduistering

De commissie voelt ex-topman Staal van Vestia aan de tand
De commissie voelt ex-topman Staal van Vestia aan de tand
Voormalig Vestia-topman Erik Staal blijft voorlopig in voorarrest. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft donderdag bepaald dat hij twee weken langer mag worden vastgehouden. Staal wordt verdacht van verduistering, witwassen en valsheid in geschrifte.
Justitie vermoedt dat de 66-jarige Staal een graai uit de kas heeft gedaan van een stichting waar hij destijds ook bestuurder van was. Met geld van de woningcorporatie hield de stichting zich bezig met sociale woningbouw in Zuid-Afrika. DE oud-bestuurder wordt ervan verdacht dat hij 1,2 miljoen euro achterover heeft gedrukt.
De 64-jarige zus van Staals ex-vrouw wordt verdacht van betrokkenheid bij de witwaspraktijken. Zij werd net als Staal maandag opgepakt, maar mocht na verhoor al gaan.
Staal speelde een belangrijke rol in het Vestia-debâcle. Hij hield er een risicovol beleid op na met rentederivaten. Die worden door bedrijven gebruikt om het risico over leningen af te dekken voor het geval de rente stijgt.
Maar in 2012 daalde de rente naar een onverwacht laag niveau, zodat Vestia meer moest gaan betalen voor deze derivaten. Daarnaast had het bedrijf veel meer derivaten ingekocht dan strikt noodzakelijk was.
Vestia verloor ongeveer 2,5 miljard euro en ging bijna over de kop. Andere corporaties moesten Vestia overeind houden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl