nieuws

'Op zeer korte termijn moeten datalekken worden gedicht'

De Rotterdamse gemeenteraad wil dat de datalekken bij de gemeente zo snel mogelijk worden gedicht. De raadsleden noemen het 'wrang' dat de gegevens uit een gevoelig rapport van de Rekenkamer uitgerekend door een lek op straat liggen.
De Volkskrant heeft het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer in bezit dat specifiek over de kwaliteit van de beveiliging van de Rotterdamse ict gaat.
Zondag werd duidelijk dat het Rotterdamse college dreigde naar de rechter te gaan als de Rotterdamse Rekenkamer het stuk zou openbaren. De Rekenkamer stelde daarop publicatie uit, maar nu is het rapport toch uitgelekt, en daarmee openbaar.
In het stuk staat dat hackers in de agenda en e-mail van burgemeester Aboutaleb hebben kunnen rondkijken. Omdat Aboutaleb een mogelijk terrorisme-doelwit is, loopt de burgemeester door het lek gevaar. Ook zouden hackers verkeerslichten en zelfs bruggen kunnen bedienen.
De gemeenteraad is duidelijk: er moet zo snel mogelijk ingegrepen worden.
PvdA-raadslid Leo Bruijn: "Ik moet er niet aan denken dat hackers er met gegevens van de Rotterdammers vandoor gaan en daar kwalijke dingen mee gaan doen. Er is onvoldoende ingegrepen door de wethouders en dat moet nu veranderen."
VVD-raadslid Maarten van de Donk: "De uitkomsten lijken erger dan we hoopten. Het lijkt erop dat er heel weinig aan gedaan is."
"Het uitgelekte rapport van de Rekenkamer drukt de gemeente nog eens met de neus op de feiten dat de computersystemen al jaren niet veilig genoeg zijn en dat daar al jaren onvoldoende wordt ingegrepen", gaat Van de Donk verder. "De raadsleden zijn eensgezind dat nu zo snel mogelijk het college actie moet ondernemen."
Leefbaar-raadslid Ronald Buijt is niet blij met het beeld dat nu wordt geschetst. "Je krijgt nu het idee dat de beveiliging zo lek is als een mandje en dat is niet zo. Toch heeft dit absolute prioriteit."