STEEKPARTIJ

Rotterdammer (21) mogelijk neergestoken door dakloze die hij in huis nam: 'Hij had veel messteken, ook in de buurt van zijn hart'

De aanhouding van de 25-jarige verdachte.
De aanhouding van de 25-jarige verdachte. © MediaTV
Woensdagavond raakte een 21-jarige jongen zwaargewond bij een steekpartij in een bovenwoning in Blijdorp. Hij vecht volgens de politie voor zijn leven in het ziekenhuis. Een 25-jarige man is aangehouden. Hij was volgens omwonenden dakloos en door het slachtoffer tijdelijk in huis opgenomen. De buurt reageert geschokt. “Ik kan me helemaal voorstellen dat hij zegt tegen een dakloze: joh, kom maar even bij mij. Die logé moet zijn doorgedraaid.”
Op de trappen van één van de portieken aan de Vroesenlaan zit donderdagochtend een zestal bewoners. De straat grenst aan het Vroesenpark en doet in bouwstijl New Yorks aan, met portieken met steile trappen waar zes woningen op uitkomen. Twee rechercheurs doen buurtonderzoek. De bewoners roken een peukie. Praten na. Met pers willen ze even niet praten. “Wij zijn in shock.”
Woensdagavond stond de anders altijd zo rustige, groene en relatief rijke Vroesenlaan iets na 19:30 uur in de avond ineens vol met politiewagens en een ambulance. De hulpdiensten moesten bij het portiek zijn naast het portiek waar de bewoners deze ochtend samenkomen. De melding? Een steekincident in een woning.

'Ik ben gestoken, ik ben gestoken'

Buurvrouw Linda (47) hoorde aan het begin van de avond keihard gebonk in het portaal dat ze deelt met vijf andere woningen. Ze stond zelf onder de douche. De geluiden waren zo abnormaal dat ze besloot te kijken. “Ik opende mijn deur en het bleek de politie die met een stormram de deur van mijn buurjongen probeerde te openen.” De politie zei Linda meteen weer naar binnen te gaan. Dat deed ze.
Het portiek waaraan het drama zich voltrok.
Het portiek waaraan het drama zich voltrok. © MediaTV
Achter de deur waar de politie op bonkte, onderaan de trap van de woning, lag haar zwaargewonde buurjongen van 21 jaar. Neergestoken, mogelijk na een ruzie met een andere man van 25 jaar die tijdelijk bij hem in huis woonde en zelf dakloos zou zijn, zeggen bewoners.
Andere bewoners hoorden een ruzie achter de deur ontstaan, gingen naar de deur, maar kregen die niet open, zeggen ze tegen het AD. Volgens een bewoner die met de krant sprak riep de jongen van achter de deur: “Ik ben gestoken, ik ben gestoken.” De buurtbewoner belde daarop meteen 112. Even daarvoor zou het slachtoffer twee trappen naar beneden gevallen zijn, zegt een omwonende tegen De Telegraaf.

Dakloze logé

Binnen tien minuten stond de straat vol met hulpdiensten. Een rood-wit lint werd gespannen. De ambulancemedewerkers voerden de jongen op een brancard af, zag een bewoner. Even later nam de politie een andere man geboeid mee een politiebus in. “Zijn handen zaten in witte zakken. Ik denk voor de sporen”, zegt een buurvrouw.
De politie doet onderzoek.
De politie doet onderzoek. © MediaTV
De vader van het slachtoffer stond kort na het incident achter het lint. Hij was toevallig in de buurt en was zelf niet veel in de woning, zegt een buurvrouw. “Hij keek vanachter het lint toe hoe de hulpdiensten hun uiterste best deden. Hartverscheurend."
Buurvrouw Linda: “Het slachtoffer had de logé een paar weken, misschien twee maanden in huis." Ze vindt het slachtoffer een hele aardige jongen. "Beleefd. Intelligent. Ik kan me helemaal voorstellen dat hij zegt tegen een dakloze: joh, kom maar even bij mij. Die logé moet zijn doorgedraaid. Ik begreep dat het slachtoffer hem vertelde dat hij eruit moest, omdat hij zou verhuizen of iets dergelijks.”

Portiek schoonmaken

Het slachtoffer vecht op dit moment voor zijn leven, horen buurtbewoners van de naasten van het slachtoffer. “Hij is vannacht in het Erasmus MC geopereerd. Hij had veel messteken, onder meer in zijn buikholte en in de buurt van zijn hart", zegt Linda.
De verzegelde voordeur, die de politie woensdagavond forceerde.
De verzegelde voordeur, die de politie woensdagavond forceerde. © Rijnmond
Rond 1:00 uur in de nacht vertrokken de hulpdiensten. Een bewoner keek daarna hoe alles eruit zag. Het portiek bleek nog onder scherven en het bloed te zitten, zegt de man. Met een aantal anderen hebben ze daarom rond 2:00 uur met chloor, bleekmiddel en zeven emmers water het portiek schoongeboend. "We moesten het zelf schoonmaken omdat het geen publieke ruimte was, maar een portiek die eigendom is van de bewoners.”
En paar uur later zoeken bewoners elkaar op. Buurvrouw Linda zegt dat ze om half zes vanochtend wakker werd en meteen moest huilen. De buurtbewoners kennen elkaar in deze straat best goed. Van het gedag zeggen op straat, van buurtbarbecues. Als ze elkaar in het park zagen liggen kon je daar prima even bij aanschuiven. “We delen deze ochtend veel. We hopen dat het helpt met het verwerken.”