nieuws

Kunstkenner Pierre Janssen geëerd in dubbelexpositie

Als Pierre Janssen over kunst sprak, hing al snel iedereen aan zijn lippen. Eerst in de jaren 50 als directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, later ook als presentator van het televisieprogramma Kunstgrepen. Tien jaar na zijn overlijden wordt Janssen geëerd met een dubbelexpositie in 'zijn' musea: het Museum Arnhem en het Stedelijk Museum te Schiedam.
Kunst in gewone mensentaal aan de man brengen. Dat was de kracht van Pierre Janssen. Hij begon als kunstjournalist bij het Vrije Volk, maar maakte in 1956 de overstap naar het Stedelijk Museum Schiedam. Daar richtte hij als eerste in Nederland de kunstklas op.
Voor de tentoonstelling 'In de greep van de kunst' liet de huidige directeur Deirdre Carasso die kunstklas nabootsen. Kinderen kunnen er tekenen, net zoals Janssen voor ogen had.
Carasso: "'Hij nam iedereen mee naar het museum: kinderen, padvinders, verplegers waar hij gitaar voor speelde. Hij had een enorme energie en enthousiasme."

Karel Appel

Janssen wist ook voor een prikkie vroeg werk van de beroemde kunstenaar Karel Appel op te kopen.
Carasso: "Karel Appel is op een gegeven moment naar Parijs gegaan en mocht zijn werken opslaan op zolder in Schiedam. Toen hij terug kwam wilde hij ze meenemen. Maar Janssen vroeg of hij ze mocht opkopen."
"Dat mocht en kostte wel het jaarbudget van het museum, toen 7000 gulden. Maar dat bleek al snel een hele goede koop. Alle 26 vroege werken van Appel zijn nu voor het eerst in de tentoonstelling samen te zien."

Kunstgrepen

Echt furore maakte Pierre Janssen met Kunstgrepen, het allereerste kunstprogramma op de Nederlandse televisie. Op de straten was het stil, als hij met veel enthousiasme over kunst sprak.
Carasso: "Hij sprak mensen direct aan door recht in de camera te kijken. Met zijn beverige handen, zijn 2 meter 2 lengte maakte hij een onuitwisbare indruk op mensen, zeker omdat hij hen het gevoel gaf dat het niet uitmaakte wat je van een werk vond."

Schiedammers

Het Stedelijk Museum Schiedam heeft vijftig Schiedammers gevraagd hun herinneringen aan Pierre Janssen te delen door over hem te vertellen en werk in te eleveren dat hen raakt.
Hieruit blijkt dat Janssen, ook al leeft hij al tien jaar niet meer, nog steeds veel mensen inspireert. Ook enkele verhalenvertellers van deze tijd werken mee aan de tentoonstelling, onder wie de oud-directeur van de Kunsthal en het Rijksmuseum in Amsterdam Wim Pijbes, kunsthistoricus en tv-presentator Henk van Os en kiunstenaar Jasper Krabbé.
De tentoonstelling "In de greep van de kunst" is vanaf zaterdag te zien tot en met 3 september.