ROTTERDAM

Op zoek naar verkoeling? Zwemmen op één van de populairste zwemspots en veel andere plekken in Rotterdam is verboden

Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht
Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht © Rijnmond
Het is deze zomer één van de populairste plekken voor een frisse duik van Rotterdam, maar niet meer voor lang. Bij het parkje aan de Coolhaven, tegenover het hippe Little C, wordt sinds kort gehandhaafd. Zwemmen is er niet toegestaan. De reden? Het is gevaarlijk, want er zijn sluizen in de buurt.
Eerst zullen Rotterdammers actief worden gewaarschuwd. Blijken ze hardleers, dan zullen handhaving en politie optreden. Zwemmers riskeren een boete van 150 euro.
Donderdagavond werd er nog gezwommen in de Coolhaven
Donderdagavond werd er nog gezwommen in de Coolhaven © Rijnmond
Ook donderdag was het een drukte van belang in het gloednieuwe Tuschinskipark, dat deel is van de herontwikkeling van het Coolhavengebied. Veel bezoekers zochten verkoeling en keken verbaasd op toen er opeens handhavers voor hun neus verschenen. En hoewel het gros van de aanwezigen wel begreep dat zwemmen in de Coolhaven niet zonder gevaar is, hopen ze ook dat er wordt gedacht in oplossingen.

'Het wordt op een manier aangelegd die uitnodigt tot zwemmen'

Bas Feenstra met dochters Eva en Doris, die het "heel jammer" vinden dat er niet mag worden gezwommen
Bas Feenstra met dochters Eva en Doris, die het "heel jammer" vinden dat er niet mag worden gezwommen © Rijnmond
Eén van hen is Bas Feenstra, die samen met zijn dochters Doris (6) en Eva (8) een frisse duik nam. "Ik kan me voorstellen dat het niet mag. Je ziet mensen steeds verder zwemmen. Als er een groot schip vertrekt, met zo'n grote schroef achter, kan dat best gevaarlijk zijn." Wel plaatst hij een kanttekening: "Wat ik opmerkelijk vind: het wordt hier op een manier aangelegd die uitnodigt tot zwemmen. Er staat ook nergens een bordje dat het niet mag."
Sterker nog, Feenstra heeft vooraf zelfs uitgezocht of er in de Coolhaven gezwommen kon worden. "Maar nergens stond dat er gecontroleerd wordt of wat er wel of niet mocht. Toen hebben we ons gezond verstand gebruikt en gewoon goed opgelet als we gingen zwemmen." Doris en Eva vinden het vooral "heel jammer" dat er niet meer mag worden gezwommen. De verfrissende duik vond het duo immers "heel erg lekker".
Dit mag dus niet: zwemmen in de Coolhaven
Dit mag dus niet: zwemmen in de Coolhaven © Rijnmond

'Gemeente, fix iets'

Cas van Beukering (23) en Luc Beek (25) reageren verbaasd als ze worden geconfronteerd met de boodschap dat zwemmen in de Coolhaven niet mag. “Gaan ze boetes uitdelen? Nou, dan kunnen ze er behoorlijk wat schrijven!”, zegt Cas. Ook zij kunnen zich ergens wel voorstellen dat het gevaarlijk is met die schepen. Maar ze hadden op zijn minst ook wel een waarschuwingsbordje verwacht op een 'hotspot' die zo leuk is aangekleed dat die uitnodigt tot zwemmen, zeggen ze. “Wat wil je? Het is dertig graden. Gemeente, fix iets. Een lint of zo in het water. Het is niet zo moeilijk.”
De Coolhaven is sinds deze zomer een populaire zwemplek
De Coolhaven is sinds deze zomer een populaire zwemplek © Rijnmond
Brent Opdam (28) is uit Kralingen naar het centrum gekomen, omdat hij van de Coolhaven hoorde van een vriendin. “Heel jammer dat het niet meer mag. Er zijn zo weinig plekken in Rotterdam waar je kunt zwemmen. In de Kralingse Plas is blauwalg, hier loopt het water tenminste lekker door. Eigenlijk vind ik het een beetje overtrokken van de gemeente. Denk in oplossingen: leg er een lijn neer, zet er een lifeguard bij. Het is duidelijk heel populair.”
Nino (22) Arjan (20) en Nathan (21) zijn naar eigen zeggen al een paar keer door de politie uit het water gevist. Zonder consequenties in de vorm van boetes. “De agenten vertelden ons dat ze hier zijn gekomen naar aanleiding van een artikel in het AD die deze plek een ‘hippe zwemplek noemde’. Ze zeiden dat de politie een rectificatie eist van het AD, omdat je hier dus helemaal niet mag zwemmen.”

'Leg een lijn met bollen in het water tot waar je mag zwemmen'

Emre en Lütfü hopen dat de gemeente een lijn spant in het water zodat er tot die plek tóch kan worden gezwommen
Emre en Lütfü hopen dat de gemeente een lijn spant in het water zodat er tot die plek tóch kan worden gezwommen © Rijnmond
Ook Emre Okutan (30) en Lütfü (40) verlangen naar verkoeling: “Iedereen wil nu zwemmen. Het is super mooi weer. We hebben het nodig om af te koelen. En we kennen weinig andere plekken." Het is dan ook een domper dat er niet mag worden gezwommen, al denkt het tweetal een mogelijke oplossing te hebben gevonden. "Ik snap dat het gevaarlijk kan zijn, maar de gemeente kan best een lijn met bollen in het water leggen, tot waar je mag zwemmen.”
De Coolhaven met uitzicht op Little C
De Coolhaven met uitzicht op Little C © Rijnmond

Waar mag je wél zwemmen?

Zwemmen mag op heel veel plekken in Rotterdam niet. Handiger is het daarom om te weten waar je vooral wél in het water mag plonzen. Stadsbeheer zette de zwemplekken op een rijtje:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl