NIEUWS

Armpjes in kokend water geduwd en ernstig ondervoed: wat gebeurde er precies met baby Isa?

Niet de baby uit de rechtszaak
Niet de baby uit de rechtszaak © Archief
Isa is net 2 jaar oud en heeft al een heel leven achter zich. De dreumes werd met haar onderarmpjes in een emmer kokend heet water gedompeld, met harde voorwerpen op haar hoofd geslagen en zeer strak vastgebonden met touw. Ook kreeg ze zo weinig eten en drinken dat ze ernstig ondervoed was. Twee vrouwen uit Rotterdam worden verdacht van stelselmatige en gruwelijke kindermishandeling. Ze wijzen elkaar als schuldige aan.
Het meisje leeft gelukkig nog, maar heeft voor het leven littekens en wellicht andere lichamelijke schade opgelopen. In de nacht van 1 op 2 februari van dit jaar wordt ze binnengebracht bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Ze heeft eerste-, tweede- en derdegraadsbrandwonden aan haar armen. Die zijn ontveld. Verder valt op dat het meisje broodmager is. Ze is ondervoed. Alle alarmbellen gaan rinkelen.
In de rechtbank in Dordrecht verschijnt donderdagmiddag de 51-jarige Line W. uit Rotterdam. Line bood onderdak aan de moeder met haar kindje. W. wordt verdacht van zware kindermishandeling. Ze wordt beschuldigd door de moeder. De moeder is ook aangehouden, maar inmiddels vrijgelaten. Ze blijft wel verdachte.
"Ik bood onderdak aan en wilde alleen maar iemand helpen. Nu zit ik in de gevangenis, terwijl ik niks heb gedaan", zegt de vrouw die is geboren op Guadeloupe, een Frans eiland ten noorden van de kust van Venezuela. Haar advocaat vraagt dan ook om voorlopige vrijlating. Daar gaat de rechter niet in mee. Eerst moet er psychiatrisch onderzoek worden gedaan en moeten getuigen worden gehoord. Verder is de rechtbank bang dat de vrouw als ze vrij rondloopt met getuigen zal spreken en die zal proberen te beïnvloeden.

Urenlang in de hoek staan

Beetje bij beetje wordt in de Dordtse rechtbank duidelijk wat voor bizarre taferelen zich in de Rotterdamse woning hebben afgespeeld. Zo zou er een filmpje zijn waar Isa met de handen op de rug gebonden op de buik van de moeder ligt. Ook moest ze uren in de hoek van de kamer staan. Onder een bed zou verder een envelop met foto's liggen van het meisje 'in de situatie waarin ze verkeerde', aldus de advocaat van Line W. Volgens de advocaat heeft W. zelf vijf kinderen opgevoed, geen veroordelingen op haar naam staan en nooit problemen gehad met jeugdzorg. Ook zou ze probleemloos voor andere kinderen hebben gezorgd.
Volgens de advocaat zeggen drie getuigen dat de moeder Isa verwaarloosde en wekenlang nauwelijks te eten gaf. Zelf is de moeder niet aanwezig in de rechtbank. Ze is wel verdachte en zal later voor de rechter verschijnen. Justitie denkt dat de huisbazin schuldig is, mede omdat die tijdens de mishandelingen de zorg had over de dreumes.

Maandenlang afgeluisterd

Vol ongeloof hoort Line W. aan hoe ze langer vast moet blijven zitten. "Ik raak zo mijn huurhuis kwijt", stamelt ze. Haar twee inwonende oudere kinderen zorgen voor de jongere kinderen die er ook wonen. "Straks staan al mijn kinderen op straat. Straks ben ik alles kwijt."
Justitie heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de kindermishandeling. Zo is Line W. maandenlang telefonisch afgeluisterd. De advocaat van de verdachte huisbazin wil haar 7-jarige zoontje ook laten getuigen. Hij zou net naar bed zijn gebracht op het moment dat het slachtoffertje de brandwonden opliep. Het jongetje moet gekrijs hebben gehoord, betoogt de advocaat. Als zijn moeder Line bij hem was, dan kan zij het niet hebben gedaan. Daar gaat de rechter vooralsnog niet in mee, omdat zo'n verhoor erg belastend is voor een jong kind.
Het inmiddels 2-jarige meisje verblijft op dit moment in een pleeggezin. Het is niet bekend of ze nog contact heeft met haar moeder. De rechtszaak gaat verder op 1 november.