nieuws

Rotterdamse jongeren worden opgeleid tot searangers

Zo'n tachtig Rotterdamse jongeren gaan komend jaar een opleiding volgen tot searanger, een soort burgerwachten op zee. Speciaal voor de searangers wordt op dit moment in de Rotterdamse haven een zeilend patrouilleschip gebouwd.
Initiatiefnemer is Wietse van der Werf (33) uit Utrecht. "Het gaat gedeeltelijk om langdurig werkelozen, zowel jongens als meisjes. Maar ze moeten wel eerst mee doen aan een intensieve bootcamp, waarna alleen de twaalf beste overblijven. Die kunnen daarna een jaar lang betaald de zee op."
De searangers gaan natuurgebieden op zee beschermen en houden tegelijkertijd een oogje in het zeil voor wat betreft de illegale visserij. Van der Werf: "Ze hebben geen bevoegdheden, maar zijn de extra ogen voor de autoriteiten. De kustwacht is zo gebeld."
De jongeren worden onder meer opgeleid door oud-mariniers. Ze leren duiken, zeilen en allerlei andere maritieme vaardigheden. In april 2018 moet het team searangers operationeel zijn. Het project wordt betaald door verschillende partijen uit de Rotterdamse haven en een aantal ministeries.