nieuws

Schiedammer opgepakt voor vermoorden prostituees

De politie heeft een 58-jarige Schiedammer aangehouden als verdachte van moorden op prostituees in Rotterdam in de jaren negentig. Rechercheurs van het coldcaseteam van de politie pakten de vermoedelijke seriemoordenaar dinsdag op, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.
De man kon volgens het OM worden opgespoord na uitgebreid forensisch onderzoek. Het coldcaseteam heropende het onderzoek zeven jaar geleden. De doorbraak in het onderzoek kwam nadat in de DNA-databank werd gezocht naar DNA van familieleden.

Prostituees

De Schiedammer wordt in verband gebracht met minstens twee moorden op de prostituees Maria Hofland en Berendina Stijger.
De twee slachtoffers, vrouwen van 22 en 45 jaar, werden begin jaren negentig deels ontkleed gevonden in het centrum van Rotterdam. Beide vrouwen waren door messteken om het leven gekomen.
De man woonde ten tijde van de moorden in Rotterdam en tegenwoordig in Schiedam.

DNA

Volgens de politie heeft nieuw DNA-onderzoek een belangrijke rol gespeeld in deze doorbaak. Hoewel ten tijde van de moorden met veel rechercheurs is gewerkt aan de zaak, leidde dat niet tot de oplossing.
"Het oplossen van dit soort misdrijven was destijds uitermate lastig. Niemand wilde praten en de dames zelf waren door enorme drugsverslaving niet in staat om informatie te delen", zegt een politiewoordvoerder.

Trots

De politiechef van de eenheid Rotterdam is trots op het succes van het coldcaseteam. Het resultaat is volgens hem het bewijs dat de autoriteiten moeten blijven investeren in het verbeteren van opsporingstechnieken.
"Het Rotterdamse coldcaseteam is landelijke gezien toonaangevend in hoe we als politie moeten kijken naar coldcasezaken. De aanhouding van de 58-jarige verdachte is daarin naar mijn oordeel het ultieme bewijs van."