112

VIDEO: Strandtent Rockanje gaat in vlammen op, brandweer alert op overslaan naar duinen

Vlammen en rookwolken bij Beachclub 8 in Rockanje zijn metershoog
Vlammen en rookwolken bij Beachclub 8 in Rockanje zijn metershoog © MediaTV
Een strandtent in Rockanje waar afgelopen nacht brand uitbrak, is niet meer te redden. De brandweer heeft Beachclub 8 gecontroleerd laten uitbranden. Omdat de strandtent erg dicht bij de duinen staat, zijn er veel brandweerlieden aanwezig om te voorkomen dat de vlammen overslaan naar de natuur.
De strandtent staat tussen de 1e en 2e Slag van Rockanje. De weg naar de 1e Slag werd afgesloten omdat daar slangen liggen en brandweerauto's staan.
Verslaggever Jacco van Giessen praat met een woordvoerder van de brandweer over de brand in Rockanje
Brandweerlieden proberen te voorkomen dat de vlammen overslaan naar de duinen van Rockanje
Brandweerlieden proberen te voorkomen dat de vlammen overslaan naar de duinen van Rockanje © MediaTV
Een woordvoerder van de brandweer laat weten dat ze de strandtent gecontroleerd hebben laten uitbranden. Met behulp van een slang met gaatjes erin, werd een waterscherm gebouwd en dat moest voorkomen dat de vlammen overslaan naar de naastgelegen duinen. "Dat heet een stoplijn", vertelt de woordvoerder op Radio Rijnmond.
Halverwege de ochtend meldde de brandweer dat ze tot nu toe hebben weten te voorkomen dat de vlammen vat kregen op de naastgelegen duinen. De brandweer wordt daarbij geholpen door het feit dat de wind vanaf het land komt. Daardoor worden de rook en de vlammen richting zee geblazen.

Oorzaak nog onbekend

De brand begon rond 4:45 uur. Er kwamen veel brandweerwagens op de brand af, omdat de watervoorziening erg lastig is. Het water moet van ver komen. Zeewater is ongeschikt voor de materialen waarmee de brandweer werkt.
Het pand was niet meer te redden, zegt de woordvoerder: "Dat moet als verloren worden beschouwd. We houden het duingebied nat. Ook staat naast het pand een gastank en het is belangrijk om te voorkomen dat die in brand vliegt."
Flinke rookwolken hangen boven de strandtent in Rockanje
Flinke rookwolken hangen boven de strandtent in Rockanje © Jacco van Giessen
Waar de brand in de strandclub precies is ontstaan is nog onduidelijk. Op Facebook meldt de strandclub dat ze afgelopen nacht zijn geschrokken van het nieuws toen ze werden wakker gebeld door de hulpdiensten. "We zijn er kapot van."
Eerder deze week brandde er bij Ouddorp nog zeven tot acht hectare aan natuurgebied af.