BOEREN

Honderden protestvlaggen opgehangen in Alblasserdam, ook op Flakkee weer nieuwe vlaggen

Met hoogwerkers en steigers werden de vlaggen in Alblasserdam opgehangen
Met hoogwerkers en steigers werden de vlaggen in Alblasserdam opgehangen © Peter Stam
Een groep jongeren heeft afgelopen nacht honderden protestvlaggen opgehangen in Alblasserdam. Volgens nieuwssite Alblasserdamsnieuws.nl ging een groep van zestig mensen met kranen en hoogwerkers de straat op.
Een echte organisatie zat er niet achter, vertellen de vooral jongere deelnemers: "We zitten met 150 man in een appgroep en kwamen op dit idee. We hebben met elkaar vijfhonderd vlaggen van 5 euro per stuk aangeschaft. Verder hebben we 12 duizend tiewraps gekocht."
De jongeren hebben de vlaggen niet zonder nadenken opgehangen: "We hebben het verkeer geregeld en er was altijd minimaal één auto met gevarenlichten aanwezig. Verder hebben we ze goed bevestigd, zodat ze niet zomaar loskomen."

Statement maken

De reden dat ze het doen, leggen ze ook uit: "We willen een statement maken tegen het stikstofbeleid van de regering. Zoals het nu gaat, kan het gewoon niet."
Rijnmond heeft de gemeente Alblasserdam om een reactie gevraagd en wil per e-mail alleen het volgende laten weten: "De actie is een duidelijk statement tegen het landelijke stikstofbeleid. Tegelijkertijd is de nationale vlag een symbool van vrijheid. Het gebruik van dit symbool voor deze kwestie stuit sommige inwoners tegen de borst."
De gemeente vervolgt door te zeggen dat ze niet willen dat groepen mensen tegenover elkaar komen te staan: "Daarom deed burgemeester Paans al eerder de uitnodiging tot tot een gesprek. Daar is tot nu toe geen gebruik van gemaakt. Loco-burgemeester Margreet de Deugd herhaalt de oproep."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Omgekeerde vlaggen langs de N59 op Goeree-Overflakkee
Omgekeerde vlaggen langs de N59 op Goeree-Overflakkee © Rijnmond

Vlaggen blijven hangen

Vlaggen die geen direct gevaar vormen voor de verkeersveiligheid blijven voorlopig nog hangen, zegt de gemeente. Alblasserdam is niet de enige plek waar steeds meer protestvlaggen hangen.
Zo zijn er de afgelopen dagen ook steeds meer vlaggen opgehangen op Goeree-Overflakkee. Langs de N59 bij Den Bommel hangen tientallen vlaggen, maar ook bij tal van kruispunten en rotondes op het eiland hangen omgekeerde Nederlandse vlaggen.

'Allergrootste' vlag bij Maassluis weggehaald

Afgelopen week werd langs de A20 bij Maassluis een omgekeerde vlag van 100 meter lang en 15 meter hoog op een dijk geplaatst. Die is inmiddels weggehaald. Wie de vlag had neergelegd is onbekend.