HITTE

Zomernieuws: Rijkswaterstaat gebruikt blusboten om bruggen te koelen | Vakantiefiles richting stranden in onze regio

De Zwijndrechtse brug wordt gekoeld
De Zwijndrechtse brug wordt gekoeld © RTV Dordrecht
Het is opnieuw een warme en zomerse dag. In dit bericht houden we je op de hoogte van het meest opvallende zomernieuws van vrijdag 12 augustus.

Erasmus MC deelt plaszakken uit aan patiënten voor behoud waterkwaliteit

Het Erasmus MC geeft patiënten die in het ziekenhuis een scan moeten maken met behulp van contrastvloeistof plaszakken om de waterkwaliteit op peil te houden. Het Rotterdamse ziekenhuis doet dat met het oog op de droogte, waardoor de waterstand heel laag is en de waterkwaliteit slechter.
Contrastvloeistof zit vol jodium en dat is nauwelijks afbreekbaar. Door plaszakken uit te delen voorkomt het academische ziekenhuis dat de vervuilende contrastvloeistof in het riool terecht komt en vervolgens in sloten en rivieren zit. In de plaszakken zit een goedje dat urine verandert in een stevige geurloze gel, waarna de zak in de prullenbak kan.

Rijkswaterstaat zet blusboten in om bruggen te koelen

Rijkswaterstaat koelt sinds begin deze week diverse bruggen in de regio vanaf de onderkant met een blusboot. Het gaat om de Zwijndrechtse brug, de Brug over de Noord en de Merwedebrug. Ook de Spijkenisserbrug krijgt verkoeling, maar dan van een tankwagen en waterslangen.
Door te koelen beperkt Rijkswaterstaat het uitzetten van de stalen brugonderdelen door de hoge temperaturen. Hiermee moet hinder voor (vaar)weggebruikers en schade aan de bruggen voorkomen worden.

Ook huisdieren hebben je aandacht nodig

Vakantiefiles richting stranden in onze regio

Op verschillende plekken in onze regio staan files richting de stranden. Op de N57 voor Hellevoetsluis is het erg druk, net als een stuk verderop, in de buurt van Ouddorp.

Teleurstellende reacties op zwemverbod bij populaire Rotterdamse zwemspot

Het is deze zomer één van de populairste plekken voor een frisse duik van Rotterdam, maar niet meer voor lang. Bij het parkje aan de Coolhaven, tegenover het hippe Little C, wordt sinds kort gehandhaafd. Zwemmen is er niet toegestaan. De reden? Het is gevaarlijk, want er zijn sluizen in de buurt. Daardoor kunnen onverwachtse stromingen ontstaan, ook als grotere schepen passeren.
Het zorgt op de Facebook-pagina van Rijnmond voor teleurstellende reacties: "Echt weer een voorbeeld van betutteling", zegt Ruud. "Zet gewoon een klein stukje af met boeien, zodat mensen toch verkoeling kunnen zoeken", is de reactie van Daphne.
Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht
Het nieuwe parkje bij de Coolhaven wordt druk bezocht © Rijnmond

Met een bootje het water op in de Biesbosch

De zwembaden zitten overvol met de hitte, maar ook in de Biesbosch is het een drukte van jewelste. Met een bootje het water op gaan om verkoeling te zoeken is zo in trek, dat de bootverhuurders zelfs mensen moeten weigeren. RTV Dordrecht sprak een van de verhuurders.

Blijdorp houdt gorilla's koel met waterstraal