LHBTQI

Erasmus Universiteit heeft een regenboogpad: ‘Iedereen moet zich hier thuis kunnen voelen’

Het regenboodpad op de campus van de EUR
Het regenboodpad op de campus van de EUR © OPEN Rotterdam
De Erasmus Universiteit in Rotterdam heeft sinds deze week een eigen regenboogpad. Het gekleurde zebrapad is een initiatief van een van de studenten en ligt, na anderhalf jaar zoeken naar de perfecte plek, naast het campusgebouw de Paviljoen op de Institutenlaan.
Marit de Ridder, student aan de Erasmus Universiteit, deed in maart 2021 de aanvraag voor het regenboogpad. En nu ligt-ie er eindelijk. "We wilden echt de juiste locatie vinden”, legt Datema uit aan OPEN Rotterdam. "We hebben gekeken naar een plek op de campus waar het regenboogpad het best tot het recht komt en waar het bovendien voor langere tijd kan liggen.” Uiteindelijk is gekozen voor het voetpad naast het Paviljoen op de Institutenlaan.
Lydia Datema, persvoorlichter van de Erasmus Universiteit, is blij met het resultaat: "We vinden het belangrijk dat iedereen zich welkom en thuis voelt, en geaccepteerd en gewaardeerd wordt."
Een deel van het regenboogpad op de campus van de EUR
Een deel van het regenboogpad op de campus van de EUR © OPEN Rotterdam

Iedereen welkom

Met het regenboogpad wil de universiteit laten zien dat iedereen welkom is op de campus. "Het moet daarbij niet uitmaken wie je bent of wat je seksuele voorkeur is; je bent gewoon welkom." Datema gelooft ook dat het pad een belangrijke ‘gespreksopener’ kan zijn. "Het is een manier om bewustwording te creëren en om ervoor te zorgen dat er op de campus aandacht is voor én gewerkt wordt aan de acceptatie van de LHBTIQ+-gemeenschap."
Als het aan de universiteit ligt, blijft het niet alleen bij een regenboogpad. Er zijn nog meer plannen om de inclusiviteit op de campus te vergroten. "Onlangs tekende onze rector een samenwerkingsovereenkomst met Workplace Pride, een internationaal platform dat de inclusie van LHBTIQ+ op het werk ondersteunt en bevordert", vertelt Datema. “Ook hijsen we de regenboogvlag op belangrijke dagen voor de LHBTIQ+-gemeenschap, tijdens de introductieweek voor nieuwe studenten en op open dagen en zijn we partner van Student Pride, het nationale netwerk van pride organisaties van universiteiten.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.