NIEUWS

Salto's van de Hef, 20 kilometer koprollen en 109 keer een kerktoren beklimmen: 8x extreem sportief (en raar)

Jeroen 'turtlewalkt, Jaan koorddanst (boven) en Jeroen koprolde | Foto:
Jeroen 'turtlewalkt, Jaan koorddanst (boven) en Jeroen koprolde
Mensen leveren soms bijzondere prestaties waarbij de eerste vraag regelmatig is: maar waarom? Het antwoord kan een weddenschap zijn, of een recordpoging voor het Guinness Book of World Records, of gewoon een persoonlijke uitdaging. En vaak is het ook wel vet. Kilometerslang koprollen of lungen: hier acht bijzonder sportieve prestaties op een rij.

1. René loopt 109 keer de Grote Kerk in Gorinchem op en neer

René Bleuanus liep maar liefst 109 keer de Grote Kerk van Gorkum op en af.
René Bleuanus liep maar liefst 109 keer de Grote Kerk van Gorkum op en af. © Rijnmond
Hij deed 14 uur en 9 minuten over de 55.372 treden omhoog en omlaag. Makkelijk was het niet. "Hell in church", vat René Bleuanus de monstertocht op kerstavond 2020 zelf samen.
De ultrasporter houdt van uitdagingen in zijn leven. 254 kilometer hardlopen door de Sahara, een expeditie naar de Noordpool en de Vierdaagse van Nijmegen in militaire bepakking, hij draaide er zijn hand niet voor om. Hij wilde nu de Mont Blanc beklimmen, maar door de coronapandemie was die even onbereikbaar en Bleuanus wil toch hoogtemeters maken. "Ik mis de bergen."
Dus beklom hij in een avond 109 keer de treden van de Grote Kerk in zijn eigen stad Gorinchem. "Superzwaar, supertof, een echte 'mindgame'. Maar nooit meer!", lacht René na afloop.

2. Danny lunget 42 kilometer van Rotterdam naar Breda

Danny laat een lunge zien
Danny laat een lunge zien © Danny Da Graca
Twaalf mueslibollen, twee flessen sportdrank, twee flesjes water, een paar energierepen en één trui waren er voor nodig, maar na een tocht van 9 uur en 33 minuten heeft Danny Da Graca een nieuw wereldrecord weten neer te zetten. Na een uit de hand gelopen grap legde de 33-jarige Rotterdammer vanaf Lombardijen 42 kilometer af richting Breda in lunges, een beenbeweging waarbij je door je knieën zakt en je onderbenen een hoek van negentig graden vormen.
Zijn lunge-avontuur begon tijdens de coronalockdown met 1 kilometer, maar in de maanden daarna wilde Danny zijn grenzen verleggen. Het was geen makkelijke tocht: ''De eerste tien kilometer heb ik aan één stuk door gelopen, daarna werd het al wel wat zwaarder. Na het eerste stuk heb om de tien minuten een pauze van 30 seconden max gehouden." Omdat Danny niet te lang stil wilde staan, had hij een route uitgezocht met veel stoplichten.
Danny moest door kraakbeenslijtage in zijn knie stoppen met voetbal, werd geopereerd en ziet het als een grote overwinning elke keer als hij een nieuw record behaalt.

3. Jeroen koprolt 20 kilometer van Gorinchem naar Papendrecht

Jeroen van der Linden koprollend in actie | Foto:
Jeroen van der Linden koprollend in actie
Hij zag het zelf als een ultieme fysieke - en mentale uitdaging. Jeroen van der Linden uit Gorinchem koprolde op een zaterdag twintig kilometer lang tussen Gorinchem en Papendrecht. "Het werd een lijdensweg."
“Ik wilde fysieke en mentale grenzen verleggen, laten zien dat je verder kunt komen dan je zelf altijd denkt. En dit overdragen aan anderen,” zegt Jeroen, danser en oprichter van dansgroep BreakSquad crew. "In het begin ging het nog soepel. Maar na acht kilometer dacht ik al: dit is een hel en ik wil stoppen.
Jeroen zit onder de wonden en blauwe plekken na het koprollen
Jeroen zit onder de wonden en blauwe plekken na het koprollen © privé
Buiten een fysieke en mentale topvorm had Jeroen zich niet voorbereid. “Tja hoe bereid je je voor op veertien uur lang koprollen?” Hij kwam er niet zonder kleerscheuren vanaf. Schouders en heupen kwamen open te liggen en toen hij zijn trui met capuchon uitdeed is een stuk van zijn hoofdhuid eraf getrokken.”

4. Lou dook met twee salto's van de Hef

Lou Vlasblom op de Hef in 1956, reconstructie van zijn sprong en portret Vlasblom in 1933
Lou Vlasblom op de Hef in 1956, reconstructie van zijn sprong en portret Vlasblom in 1933 © collectie familie Vlasblom
"Ik ga even zwemmen", zegt de 19-jarige Lou Vlasblom uit Rotterdam-Crooswijk op 14 januari 1933 nonchalant tegen zijn moeder, als hij thuis is gekomen van zijn werk bij het slachthuis. Even later duikt hij van de Hef, een illegale sprong van bijna zeventig meter hoogte. Vlasblom maakt twee salto's en komt recht in het ijskoude water van de Maas terecht. Als hij uit het water komt, moet hij mee naar het politiebureau. Hij krijgt een kop chocolademelk om warm te worden en een proces-verbaal. Een week later wordt Lou Vlasblom zelfs gehuldigd in het Grand Theatre van Tuschinski in Rotterdam.
Lou ging met zijn vriend Joop naar de Hef. Joop hield in de gaten of er geen bootjes, wrakhout of ratten dreven. Lou klom naar boven, deed zijn jasje uit om op temperatuur te komen, rookte een sigaret en zwaaide naar de mensen beneden. Toen trok hij zijn jas weer aan, propte een zakdoek in zijn mond om te voorkomen dat zijn adem werd afgesnoerd en maakte de sprong.

5. Jeroen fietst 707 kilometer over de dijk. In één dag!

Jeroen van Keulen fietst 707 kilometer over de dijk. In één dag!
Jeroen van Keulen fietst 707 kilometer over de dijk. In één dag! © Rijnmond
Hij had het eigenlijk alleen echt zwaar tussen drie en zes uur 's nachts, precies een jaar geleden. Koud en een zere rug, maar verder ging het prima. Jeroen van Keulen fietste in 24 uur tijd 707 kilometer over de dijk tussen Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
Het doel was 700 kilometer, gemiddeld bijna dertig kilometer per uur, inclusief pauze. Dat komt neer op grofweg negentig dijkrondjes van een kleine acht kilometer. In de laatste seconden blijkt dat hij één rondje meer heeft gereden dan gepland: de kilometerteller stopt uiteindelijk op 707 kilometer.
Jeroen haalde daarmee bijna vierduizend euro op voor de Thomashuizen, een aantal kleinschalige instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.

6. Jaan stak op 150 meter hoogte lopend de Nieuwe Maas over

De koorddanser loopt recht boven de Erasmusbrug
De koorddanser loopt recht boven de Erasmusbrug © Rijnmond
"Het was spannend. Maar angst was het laatste waaraan ik dacht", vertelt de Estse koorddanser Jaan Roose, die eerder deze maand op een spectaculaire manier de oversteek van gebouw De Rotterdam naar de Zalmhaventoren maakte. Hij liep in ongeveer 50 minuten 625 meter over een slackline over de Nieuwe Maas, van 150 naar 180 meter hoogte.
"Het voelt goed om weer op de grond te zijn", reageerde hij na afloop. "Maar daarboven was het beter."

7. Jeroen 'turtlewalkt' 750 meter in twee uur

Jeroen van der Linden is er niet vies van om zijn grenzen te verleggen. Waar hij eerder al 20 kilometer koprolde, bedacht hij deze maand iets nieuws: met de 'turtlewalk', een beweging waarbij je op je handen vanuit stilstand vooruit gaat terwijl je lichaam horizontaal blijft, legde hij in iets meer dan twee uur 750 meter af. De 32-jarige breakdancer uit Gorinchem vestigde met de bizarre move een nieuw wereldrecord.
De turtlewalk deed pijn, geeft Van der Linden een dag na zijn wereldrecord toe. "De huid gaat van je handen af. Ook ontstond er op de heup een blauwe plek. Je moet de pijn vergelijken met een zware brandwond."
De turtlewalk van Jeroen van der Linden
De turtlewalk van Jeroen van der Linden © Rijnmond

8. Adam wandelt met een handkar van Engeland naar Mekka

De Peace Journeykaravaan maakt de oversteek van Hardinxveld naar Werkendam.
De Peace Journeykaravaan maakt de oversteek van Hardinxveld naar Werkendam. © Riveer
In 11 maanden liep hij door 11 landen. Op 1 augustus 2021 vertrok hij te voet met een handkar op drie wielen vanuit Wolverhampton, op weg naar Mekka in Saudie-Arabië. Adam Mohammed legde 6,500 kilometer af en kwam begin juli aan in Mekka als Hadj, de verplichte pelgrimstoch naar de voor moslims heilige plek.
De 53-jarige Britse Irakees kreeg onderweg veel gezelschap van moslims die een stuk met hem meeliepen, en vanaf Bulgarije kreeg hij gezelschap van een hond. Adam streamde grote delen van zijn wandeling live via Youtube en sliep in een bed in zijn zelfgemaakte handkar.
Onze verslaggever Maurice trof hem vorig jaar aan in Alblasserdam, toen Adam vanuit Hoek van Holland richting Duitsland liep.